Змістовний модуль: «ФАРМАКОЛОГІЯ ТРАВЛЕННЯ І ЗОВНІШНЬОГО ДИХАННЯ»



 

Ціль (загальна): Уміти використовувати (вибирати і виписувати) засоби корекції порушених функцій органів зовнішнього дихання (включаючи, викликані гострими отруєннями) і травлення.

 

Конкретні цілі

        Уміти:                                                 Вихідний рівень

1. Визначати групову приналежність засобів застосовуваних при патології травлення, зовнішнього дихання, гострих отруєннях. 1.Передбачати зміни характеру функціонування внутрішніх органів і систем при зміні тонусу гладких м'язів (нормальна фізіологія). 2.Уявляти ефективність зовнішнього дихання як результат спільного функціонування дихального центра, стану повітряносних шляхів, газообміну в легень і т.п.(нормальна і патологічна фізіологія). 3.Трактувати зміни просвіту бронхів як функції стану гладких м'язів, механізмів регуляції їх тонусу, наявності і в'язкості ексудату (нормальна і патологічна фізіологія). 4.Пояснювати будову і функції окремих частин шлунково-кишкового тракту (анатомія людини, гістологія, норм. фізіологія). 5.Інтерпретувати долю отрути в організмі (фармакокінетика). 6.Передбачати результат взаємодії речовин, виходячи з механізмів їх дії (загальна фармакологія)
2. Передбачати зміни функцій організму під впливом засобів, що діють на органи дихання та травлення, відповідно до їх фармакодинаміки і фармакокінетики (у терапевтичних і токсичних дозах), протикашльових, відхаркувальних, муколітичних та інших засобів, що впливають на органи дихання при бронхоспазмах, гнобленні дихального центра, набряку легень, кашлі, проносних, жовчогінних, протиблювотних та ін.  
3. Вибирати бажаний напрямок дії засобів, що застосовують при типових порушеннях травлення, дихання та гострих отруєннях.  
4. Застосовувати відомості про форми випуску, дози при виписуваннні рецептів  

 

Для з'ясування, чи відповідає вихідний рівень Ваших знань-умінь необхідному, пропонуємо виконати ряд завдань. Правильність рішень перевірте, зіставивши їх з еталонними рішеннями.

 

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ І САМОКОРЕКЦІЇ ВИХІДНОГО РІВНЯ ЗНАНЬ-УМІНЬ

       1.Тонус гладких м'язів бронхів регулюється вегетативними нервами. Який з впливів викликає розширення бронхів?

А. Перерізання передніх корінців торако-люмбального відділу спинного мозку. Б. Перерізання передніх корінців сакрального відділу спинного мозку. В. Перерізання передніх корінців цервикального відділу спинного мозку. Г.Перерізання блукаючого нерва.

       2.Одним з факторів, що визначають швидкість видалення слизу з просвіту бронхів, є його в'язкість. Яка хімічна природа речовин, що створюють в'язкість бронхіального слизу?

А. Вуглеводи. Б. Жири. В. Білки.

       3.Кашель — рефлекторна реакція, що забезпечує очищення повітряносних шляхів. Де знаходиться рефлексогенна зона цього рефлексу?

А. Корінь язика. Б. Слизувата дихальних шляхів. В. Слизувата носових ходів.

       4.Кашель — рефлекторна реакція, що забезпечує очищення повітряносних шляхів. Де знаходиться центр цього рефлексу?

А. У спинному мозку. Б. У довгастому мозку. В. У середньому мозку. Г. У проміжному мозку.

       5.Між тканинами і судинною системою відбувається безупинний обмін рідини. Який з названих факторів не впливає на інтенсивність виходу плазми із судин?

А. Тиск в артеріальному кінці капіляра. Б. Тиск у венозному кінці капіляра. В. Онкотичний тиск плазми крові. Г.Проникність стінки капіляра.

       6.У собаки подразнювали блукаючий нерв. Які зміни функцій ШКТ не характерні для порушення парасимпатичних нервів?

А. Посилення шлункової секреції. Б. Підвищення тонусу гладких м'язів стінки шлунка. В. Посилення перистальтики кишечнику. Г. Спазм пилоричного сфінктера.

       7.У собаки подразнювали превертебральную симпатичний ланцюжок.. Які зміни функцій ШКТ не характерні для порушення симпатичних нервів?

А. Підвищення продукції HCl залозами шлунка. Б. Зниження тонусу гладких м'язів стінки шлунка. В. Зменшення перистальтики кишечнику. Г. Спазм пилоричного сфінктера.

       8.У тварини в експерименті подразнювали закінчення чуттєвих нервів різної модальності в різних частинах ШКТ. Яка рефлекторна реакція виникає зі слизуватої 12-палої кишки?

А. Блювота. Б. Евакуація вмісту жовчного міхура. В. Дефекація. Г. Ковтання.

       9.У тварини в експерименті подразнювали закінчення чуттєвих нервів різної модальності в різних частинах ШКТ. Яка рефлекторна реакція виникає зі слизуватої товстого кишечнику?

А. Блювота. Б. Евакуація вмісту жовчного міхура. В. Дефекація. Г. Ковтання.

       10.Здатність секретів травних залоз переварювати їжу обумовлена ферментами, що містятся в них. Виберіть фермент слини:

А. Трипсин. Б. Амілаза. В. Ліпаза. Г. Пепсин.

       11.Здатність секретів травних залоз переварювати їжу обумовлена ферментами, що містятся в них. Виберіть фермент шлункового соку:

А. Трипсин. Б. Амілаза. В. Ліпаза. Г. Пепсин.

       12.Ступінь зміни функцій організму отруєного визначається концентрацією отрути в крові і тканинах. Який названий процес цілком визначає цю величину?

А.Фармакодинаміка. Б. Фармакокінетика. В. Дифузія. Г. Фільтрація. Д. Розподіл.

       13.Людині з порушеннями дихання, обумовленими передозуванням морфіну, ввели налоксон. Стан отруєного покращився. Який вид антагонізму лежить в основі терапевтичної дії налоксона?

А.Незалежний. Б. Фізичний. В. Конкурентний. Г. Хімічний. Д. Неконкурентний.

       14.Людині з важким алкогольним отруєнням ввели функціональний антагонист- протиотруту. Яка з приведенних речовин має ці властивості?

А. Аміназин. Б. Імізин. В. Димедрол. Г. Бемегрид. Д. Адреналін.

       15.Один із прийомів лікування отруєнь — зниження концентрациия отрути в крові за допомогою засобів посилення елімінації. Який з названих засобів забезпечує цей ефект?

А. Поліглюкін. Б. Фуросемід. В. Пілокарпін. Г. Строфантин. Д. Кордіамін.

       16.При недавно виниклому отруєнні ефективним є видалення з організму речовини, що невсмокталась. Якою з перерахованих речовин можна видалити отруту зі шлунка?

А. Сульфатом магнію. Б. Бісокодилом. В. Папаверином. Г. Атропіном. Д. Апоморфіном.

 

Інформацію, необхідну для формування знань-умінь можна знайти в наступних підручниках:

1. Філімонов В. І. Нормальна фізіологія. Київ. «Здоров'я», 1994. С. 382-422, 441-489.

2. Березов Т. Т., Коровкин В. Ф. Біологічна хімія. М., «Медицина», 1998. С. 551-566.

3. Зайко Н. Н. Патологічна фізіологія. Київ. «Вища школа», 1995. С. 459—480.

4. Коміссаров І. В. та ін. «Фармакологія: введення у фармако- і хіміотерапію» — Донецьк, «Новий світ», 2004.

Еталонні відповіді до завдань: 1:Г, 2:В, 3:Б, 4:Б, 5:Г, 6:Г, 7:А, 8:Б, 9:В, 10:Б, 11:Г, 12:Б, 13:В, 14:Г, 15:А, 16:Д.

 

ТЕМА 26. ЗАСОБИ,ЗАСТОСОВУВАНІПРИПОРУШЕННІЗОВНІШНЬОГОДИХАННЯ.

(для самостоятельного изучения)

 

Актуальність теми: хвороби органів дихання є розповсюдженою формою патології, з якою зіштовхуються лікарі різних спеціальностей. Значимість цієї групи захворювань обумовлена не тільки їх частотою, але і вагою, у зв'язку з чим вони можуть створювати безпосередню загрозу життю. Медикаментозні впливи забезпечують великі можливості корекції порушених функцій органів дихання. Фармакологічні засоби різного механізму дії дозволяють змінювати глибину і частоту дихання, гемодинаміку і кровонаповнення малого кола кровообігу, величину просвіту бронхів і т.п.

Ціль (загальна): Уміти використовувати (вибирати і виписувати) засоби для корекції порушень зовнішнього дихання.

 

Конкретні цілі

        Уміти: 

1. Визначати групову приналежність засобів лікування патології зовнішнього дихання.

2. Передбачати зміни функцій організму під впливом засобів, що діють на органи дихання, відповідно до їх фармакодинаміки і фармакокінетики (у терапевтичних і токсичних дозах).

3. Вибирати бажаний напрямок дії засобів, що впливають на органи дихання при бронхоспазмах, гнобленні дихального центра, набряку легень, кашлі.

4. Застосовувати відомості про форми випуску, дози при виписуваннні рецептів.

 

Після засвоєння необхідних базисних знань переходить до наступного (орієнтовна основа дій при підготовці до заняття):

1.Прочитайте теоретичні питання до заняття.

2.Вивчить підручник: Коміссаров І. В. та ін. «Фармакологія: введення у фармако- і хіміотерапію» — Донецьк, «Новий світ», 2004, с. 163-168 і лекцію.

3.Розв‘яжить задачі для вироблення навичок застосування вивченого матеріалу.

4.У препаратному зошиті складіть список препаратів по формі, що рекомендується.

5.У робочому зошиті випишіть: кордіамін для усунення гострої дихальної недостатності, терпінгідрат для полегшення видалення мокротиння з бронхів, тусупрекс для придушення кашлю, ефедрину гідрохлорид для профілактики бронхоспазму. фенотерол для усунення бронхоспазму, еуфилін, строфантин, пентамін, маніт, преднізолон для боротьби з набряком легень.

Теоретичні питання на підставі яких можливе виконання цільових видів діяльності:Стимулятори дихання: Н-холіноміметики (лобеліну гідрохлорид), аналептики (бемегрид, кордіамін, кофеїн-натрію бензоат, етимізол). Блокатори опіатних рецепторів (налоксона гідрохлорид). Застосування при різних формах гноблення дихального центра.

Бронхорозширювальні засоби: адреноміметики (фенотерол, сальбутамол, ізадрин, адреналіну гідрохлорид, ефедрину гідрохлорид), М-холіноблокатори (атропіну сульфат, платифіліну гідротартрат, метацин, іпратропію бромід), міотропні спазмолітики (еуфилін, папаверину гідрохлорид, но-шпа, верапаміл).

Механізми розвитку і лікарська терапія гострого набряку легень. Застосування судинорозширювальних (пентамін, дроперидол, натрію нітропрусид, нітрогліцерин, молсидомін і ін), що зменшують ОЦП (фуросемід, маніт), серцевих (строфантин, еуфилін), знижуючих проникність капілярів (преднізолон), піногасників (спирт етиловий, антифомсилан), антигіпоксичних засобів (кисень).

Відхаркуючі засоби (екстракт термопсису, терпінгідрат), муколітики (трипсин, ацетилцистеїн, бромгексин). Механізми дії, застосування. Протикашльові засоби: кодеїн, тусупрекс, лібексин. Механізм дії, застосування.

 

Навчальні задачі:

       1. У тварини зроблена денервация каротидного клумочка. Вплив якого з названих речовин на частоту і глибину дихання не зменшиться?

А. Цититон. Б. Лобелін. В. Кордіамін. Г. Бемегрид.

       2. У хворого в результаті токсичної дії окислів азоту виник набряк легень. Засіб з яким типом дії можна рекомендувати в цьому випадку як першочерговий?

А. Збільшуючий діурез. Б. Зменшуючий альвеолярно-капілярну проникність. В.Зменшуючий венозне повернення до серця. Г.Збільшуючий ЗПО. Д. Збільшуючий МОК.

       3. У хворого в результаті інфаркту міокарда виник гострий набряк легень. Засіб з яким типом дії можна рекомендувати в цьому випадку як першочерговий?

А. Збільшуючий діурез. Б. Зменшуючий альвеолярно-капілярну проникність. В.Зменшуючий венозне повернення до серця.  Г.Зменшуючий ЗПО. Д. Збільшуючий МОК.

       4. У хворого в результаті надлишкового переливання плазмозамінників виник гострий набряк легень. Засіб з яким типом дії можна рекомендувати в цьому випадку як першочерговий?

А. Збільшуючий діурез. Б. Зменшуючий альвеолярно-капілярну проникність. В.Зменшуючий венозне повернення до серця. Г.Збільшуючий ЗПО. Д. Збільшуючий МОК.

       5. У хворого на тлі гіпертонічного кризу виник гострий набряк легень. Засіб з яким типом дії можна рекомендувати в цьому випадку як першочерговий?

А. Збільшуючий діурез. Б. Зменшуючий альвеолярно-капілярну проникність. В.Зменшуючий венозне повернення до серця. Г. Зменшуючий ЗПО. Д. Збільшуючий МОК.

       6. Тварині через зонд у кишечник уводили речовини, що полегшують виведення бронхіального мокротиння. Яка речовина з названих буде ефективною при такому способі введення?

А. Бромгексин. Б. Терпінгідрат. В. Трипсин. Г.Екстракт термопсису.

       7. У тварини здійснена повна денервация органів дихання. Яка з названих речовин полегшить видалення бронхіального слизу в цієї тварини?

А. Екстракт термопсису. Б. Терпінгідрат. В. Ацетилцистеїн.

       8. У ваготомированної тварини отримано експериментальний бронхоспазм. Яка з названих речовин буде усувати його в цих умовах?

А. Атропін. Б. Метацин. В. Іпратропій.  Г. Ізадрин.

       9. Для усунення бронхоспазму необхідно призначити комбіновану терапію. Яка з пропонованих комбінацій створює можливість потенціювання ефекту?

А. Атропін і метацин. Б. Платифілін і ізадрин. В. Ізадрин і фенотерол. Г. Метацин й іпратропій.

       10. Хворий страждає бронхіальною астмою і гіпертонічною хворобою. Призначення якого засобу профілактики бронхоспазму буде більш раціональним у цьому випадку?

А. Атропін. Б. Верапаміл. В. Ефедрин. Г. Фенотерол.

       11. Хворий страждає бронхіальною астмою й ішемічною хворобою серця. Який засіб профілактики бронхоспазму найбільше раціонально в цьому випадку?

А. Еуфилін. Б. Ефедрин. В. Ізадрин. Г. Фенотерол.

Еталон відповіді до завдань: 1: Г.

 

ОРІЄНТОВНА ОСНОВА ДІЙ ПРИ ВИБОРІ ЗАСОБІВ ЛІКУВАННЯ ПОРУШЕНЬ ЗОВНІШНЬОГО ДИХАННЯ

 

1.Відповідно до клінічної картини хвороби чи  її патогенезу намітьте ціль медикаментозного впливу при лікуванні гострої дихальної недостатності, обумовленою передозуванням снодійних, наркотичних анальгетиків, при густому в'язкому мокротинні при бронхіті, кашлі, бронхоспазмі, набряку легень.

2.Знайдіть способи досягнення поставленої мети і групи засобів відповідно до патогенезу хвороби і фізіологічних механізмів регуляції функцій.

3.Виберіть придатну речовину з необхідними фамакодинамічними і фармакокінетичними властивостями і бажаними формами випуску.

 

Приклад: густе грузле мокротиння при бронхіті.

1.Зменшити в'язкість мокротиння, чим полегшити її видалення і послабити обумовлені її присутністю симптоми: кашель, утруднення дихання.

2.Підсилити бронхіальну секрецію відхаркуючими засобами і расжижить мокротиння (запальний ексудат).

Впливати на ексудат муколітиками, що руйнують в'язкі компоненти мокротиння.

3.Вибрати бромгексин, деполимеризуючий мукопептидні і мукополисахаридні компоненти мокротиння, і придатний для перорального застосування.

 

ТЕМА 27. ЗАСОБИКОРЕКЦІЇФУНКЦІЙОРГАНІВТРАВЛЕННЯ.

(для самостійного вивчення)

 

Актуальність теми: моторна і секреторна функції шлунково-кишкового тракту (ШКТ), що забезпечують переварювання й усмоктування їжі, формується виконавчим (гладком'язовим і залозистим) апаратом і системами нейрогуморальної регуляції. Патологія травлення нерідко зустрічається в практиці лікарів різних спеціальностей у виді таких захворювань і станів як гастрит, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, запори і поноси, захворювання печінки і жовчовивідних шляхів і т.д. Медикаментозний вплив на аферентні й еферентні нерви, центральну нервову систему, м'язові і залозисті клітки, застосування принципів замісної терапії створює можливості видужання, корекції чи компенсації порушень травлення.

Ціль (загальна): Уміти використовувати (вибирати і виписувати) засоби корекції функцій органів травлення при їх захворюваннях.

Конкретні цілі

        Уміти: 

1. Інтерпретувати групову приналежність засобів, що діють на ШКТ.

2. Передбачати зміни функцій організму під впливом засобів, що впливають на ШКТ, відповідно до їх фармакодинаміки і фармакокінетики (у терапевтичних і токсичних дозах).

3. Вибирати бажаний напрямок дії лікарських засобів при гипо- і гіперацидних станах, підвищеній і зниженій моториці кишківнику, порушеннях утворення і жовчовиділення, блювоті.

4. Застосовувати відомості про форми випуску, дози, способах уведення при виписуваннні рецептів.

 

Після засвоєння необхідних базисних знань переходить до наступного (орієнтовна основа дій при підготовці до заняття):

1.Прочитайте теоретичні питання до заняття.

2.Вивчить підручник: Коміссаров І. В. та ін. «Фармакологія: введення у фармако- і хіміотерапію» — Донецьк, «Новий світ», 2004, с. 169-180 і лекцію.

3.Розв‘яжить задачі для вироблення навичок застосування вивченого матеріалу.

4.У препаратному зошиті складіть список препаратів по формі, що рекомендується.

5.У робочому зошиті випишіть: пепсин і хлористоводневу кислоту в мікстурі для лікування гіпоацидного гастриту, алюмінію гідроокис і ранітидин для лікування виразки шлунка, атропіну сульфат і платифіліну гідротартрат для усунення кишкової кольки; прозерин для боротьби з післяопераційною атонією кишечнику, магнію сульфат для екстреного очищення кишечнику, бісокодил для лікування звичного запору, таблетки «Аерон» для профілактики заколисування, метоклопрамід для усунення блювоти, оксафенамід і таблетки «Алохол» для лікування холециститу.

Теоретичні питання на підставі яких можливе виконання цільових видів діяльності:

Коректори секреції і складу шлункового і кишкового соку: М-холіноблокатори (атропіну сульфат, метацин, пірензепін), Н2-блокатори гістамінових рецепторів (ранітидин, фамотидин), блокатори протонного насоса (омепразол), місцеві анестетики (анестезин), антациди (натрію гідрокарбонат, алюмінію гідроксид, магнію оксид, альмагель), засоби замісної терапії (пепсин, панкреатин, кислота хлористоводнева розведена). Механізми дії, клінічне застосування.

Коректори моторики кишечнику і шлунка: прозерин, метоклопрамід, атропіну сульфат, екстракт беладони, платифіліну гідротартрат, метацин, папаверину гідрохлорид, но-шпа. Механізми дії, застосування. Протидіарейні засоби: лоперамід, в'яжучі засоби. Механізми дії, застосування. Проносні засоби: діючі на весь кишківник - магнію сульфат, касторова олія і діючі переважно на товстий кишківник - екстракт жостеру, бісокодил. Механізми дії, клінічне застосування.

Блювотні засоби (апоморфіну гідрохлорид). Механізм дії, клінічне застосування.

Протиблювотні і противозаколисуючі засоби: метоклопрамід, тропісетрона гідрохлорид; невролептики; скополаміну гідробромід, таблетки “Аерон”. Механізми дії, клінічне застосування.

Жовчогінні засоби, що сприяють утворенню жовчі (кислота дегідрохолева, таблетки “Алохол”, оксафенамід) і ії виведенню (магнію сульфат, платифіліну гідротартрат, папаверину гідрохлорид). Гепатопротектори (силібор, легалон). Механізми дії, клінічне застосування.

 

Навчальні задачі:

1. Хворому гіперацидним гастритом був призначений атропіну сульфат. Який напрямок терапевтичного впливу здійснюється при його призначенні?

А. Зниження секреції шлункових залоз. Б. Антацидна дія. В. Безпосередній захист слизуватої від ушкодження. Г. Посилення слизетворення.

2. Який засіб з перерахованих буде найменш ефективним при кишковій кольці?

А. Атропіну сульфат. Б. Ношпа. В. Промедол. Г. Анальгін.

3. У хворого необхідно усунути кишкову кольку. Яка комбінація засобів буде більш ефективна по цьому показанню?

А. Пентамін і атропіну сульфат. Б. Атропіну сульфат і папаверину гідрохлорид. В. Атропіну сульфат і омнопон. Г. Папаверину гідрохлорид і но-шпа.

4. У хворого глаукомою виникла кишкова колька. Який засіб більш раціонально використовувати в цьому випадку?

А. Атропіну сульфат. Б. Метацин. В. Платифіліну гідротартрат. Г. Но-шпу.

5. У хворого гіпотонічною хворобою виникла кишкова колька. Який засіб більш раціонально використовувати в цьому випадку?

А. Пентамін. Б. Атропіну сульфат. В. Дибазол. Г. Папаверину гідрохлорид.

6. Хворому страждаючому виразкою шлунка і гіпертонічною хворобою необхідно призначити медикаментозну терапію. Який засіб краще використовувати в цьому випадку для зниження шлункової секреції?

А М-холіноблокатор. Б. Гангліоблокатор. В. Міотропний спазмолітик. Г. Н2-гистаміноблокатор.

7. Яка речовина з перерахованих збільшує перистальтику всього кишківнику без хімічних змін?

А. Лоперамід. Б. Касторова олія. В. Бісокодил. Г. Магнію сульфат.

8. Яка речовина збільшує перистальтику всього кишківнику після хімічних змін?

А. Лоперамід. Б. Касторова олія. В. Бісокодил. Г. Магнію сульфат.

9. Яка речовина збільшує перистальтику товстого кишківника?

А. Лоперамід. Б. Касторова олія. В. Бісокодил. Г. Магнію сульфат.

10. Яка речовина зменшує перистальтику кишківника?

А. Лоперамід. Б. Касторова олія. В. Бісокодил. Г. Магнію сульфат.

Еталон відповіді до завдань: 1: А.

 

ОРІЄНТОВНА ОСНОВА ДІЙ ПРИ ВИБОРІ ЗАСОБІВ КОРЕКЦІЇ ФУНКЦІЙ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ

 

1.Відповідно до клінічної картини хвороби чи її патогенезу визначить мету медикаментозного впливу при гіпоацидному гастриті; гіперацидних станах (виразці шлунка, 12-палої кишки, гастриті); кишковій кольці; екстреному очищення кишечнику; хронічному запорі; холангіогепатиті, печіночній кольці, токсичній блювоті.

2.Знайдіть способи досягнення поставленої мети і групи засобів відповідно до патогенезу хвороби і фізіологічних механізмів регуляції функцій.

3.Виберіть придатну речовину з необхідними фармакодинамічними і фармакокінетичними властивостями і бажаними формами випуску.

 

Приклад: виразка шлунка.

1.Забезпечити загоєння дефекту слизової оболонки шлунка, обумовленим надлишковою секрецією шлункового соку.

2.Зменшити шлункову секрецію, усуваючи її нейро-гуморальную стимуляцію за допомогою М-холіноблокаторів, Н2-гістаміноблокаторів, місцевих анестетиків, чи придушуючи молекулярні механізми транспорту протона в просвіт шлунка інгібіторами протон/калієвої помпи.

Нейтралізувати соляну кислоту шлункового соку антацидними засобами.

Захистити слизувату шлунка від ушкодження за допомогою в'яжучих засобів.

Стимулювати регенерацію слизової оболонки допомогою похідних урацила.

3.Вибрати ранитидин, сильний антисекреторний засіб (Н2-гістаміноблокатор), придатний для перорального застосування.

 

ТЕМА 28. ПРИНЦИПИЛІКУВАННЯОТРУЄНЬ.

(для самостійного вивчення)

 

Актуальність теми: Широке використання різноманітних хімічних речовин у побуті і на виробництві, погіршення екологічного стану навколишнього середовища обумовлюють високу частоту порушень життєдіяльності речовинами екзогенного походження (отруєнь), у тому числі і медикаментами. Знання загальних принципів лікування цієї форми патології дозволяє надавати раціональну допомогу навіть при відсутності знання природи отрути.

Ціль (загальна): Уміти використовувати (вибирати і виписувати) засоби лікування гострих отруєнь.

 

Конкретні цілі

        Уміти:  

1. Використовувати відомості про шляхи надходження отрути в організм.

2. Вибирати бажаний напрямок впливу лікарських засобів при отруєнні сполуками важких металів, солями синильної кислоти, ФОС, опіатами, снотворними й алкоголем, беладоною.

3. Застосовувати відомості про форми випуску, дози при виписуваннні рецептів.

 

Після засвоєння необхідних базисних знань переходить до наступного (орієнтовна основа дій при підготовці до заняття):

1.Прочитайте теоретичні питання до заняття.

2.Вивчить підручник: Коміссаров І. В. та ін. «Фармакологія: введення у фармако- і хіміотерапію» — Донецьк, «Новий світ», 2004, с. 279-281 і лекцію.

3.Розв‘яжить задачі для вироблення навичок застосування вивченого матеріалу.

4.У препаратному зошиті складіть список препаратів по формі, що рекомендується.

5.У робочому зошиті випишіть: унітіол для лікування отруєння важкими металами, дипіроксим при отруєнні фосфорорганічними антихолінестеразними засобами, прозерин при отруєнні беладоною, натрію тіосульфат при отруєнні ціанідами, кордіамін при отруєнні снотворними, налоксон при отруєнні морфіном.

Теоретичні питання на підставі яких можливе виконання цільових видів діяльності:Отруєння. Принципи лікування. Способи і засоби запобігання усмоктування: блювотні, проносні, в'яжучі, обволікаючі, нейтралізуючі, адсорбуючі і т.п. Способи і засоби усунення резорбтивних токсичних ефектів: антидоти (унітіол, натрію тіосульфат, тетацин-кальцій), реактиватори биосубстрата (метиленовий синій, унітіол, дипіроксим), функціональні антагоністи (налоксон, аналептики, М-холіноблокатори та ін.). Прискорення елімінації отрути (салуретики, осмотичні діуретики, плазмозамінники). Відновлення порушених життєве важливих функцій (подих, артеріальний тиск, хвилинний викид, кислотно-лужна рівновага і т.д.)

 

Навчальні задачі:

1. Потерпілий отруївся перорально невідомою отрутою. Доставлений у несвідомому стані з порушеними функціями серцево-судинної системи. Який захід варто вважати першочерговим?

А. Промивання шлунка з з'ясуванням природи отрути. Б. Проведення форсованого діурезу. В.Застосування антидотів. Г. Здійснення симптоматичної терапії

2. Потерпілий отруївся, прийнявши помилково усередину сулему. Який з названих засобів доцільно призначити в цьому випадку?

А. Унитиол. Б. Метиленову синь. В. Дипіроксим. Г. Фуросемід.

3. Робітник коксохімічного виробництва отруївся парами синильної кислоти Який засіб можна використовувати для його лікування?

А. Налоксон. Б. Тетацин-кальций. В. Кордіамін. Г. Натрію тіосульфат.

4. Дитина отруїлася плодами блекоти. Який засіб з перерахованих можна використовувати в цьому випадку, якщо з'явилися типові симптоми отруєння?

А. Метацин. Б. Прозерин. В. Ефедрин. Г. Пілокарпін.

5. Потерпілий отруївся парами хлорофосу. Які засоби можна використовати для його лікування?

А. Платифілін і прозерин. Б. Атропін і дипіроксим. В. Пірензепін і армін. Г. Пентамін і пілокарпін.

6. Дитина отруїлася, проковтнувши велику кількість таблеток невідомої сполуки. Після прийому пройшло не більш години. Істотних порушень функцій і специфічних симптомів немає. Який захід варто вважати раціональним у цьому випадку?

А. Спостереження. Б. Уведення блювотного засобу. В. Промивання шлунка. Г. Застосування форсованого діурезу.

Еталон відповіді до завдань: 1. Г.

 

ОРІЄНТОВНА ОСНОВА ДІЙ ПРИ ВИБОРІ ЗАСОБІВ ЛІКУВАННЯ ГОСТРИХ ОТРУЄНЬ

1.Відповідно до клінічної картини хвороби чи її патогенезу визначить мету медикаментозного впливу при лікуванні отруєнь солями важких металів, ціанідами, антихолінестеразними фосфорорганічними речовинами, опіатами, беладоною, снотворними, гангліоблокаторами.

2.Знайдіть способи досягнення поставленої мети і відповідні групи засобів відповідно до патогенезу хвороби і фізіологічних механізмів регуляції функцій.

3.Виберіть придатну речовину з необхідними фамакодинамічними і фармакокінетичними властивостями і бажаними формами випуску.

 

Приклад: отруєння сполукою важкого металу:

1.Усунути специфічні і неспецифічні порушення функцій, викликані отруєнням.

2.При пероральнім отруєнні видалити отруту, що не всмокталася, і перешкодити подальшому усмоктуванню за допомогою адсорбуючих, блювотних, проносних засобів.

Знешкодити отруту, що всмокталася, і усунути її резорбтивні токсичні ефекти за допомогою хімічних антагоністів.

Зменшити концентрацію отрути в крові і тканинах і прискорити її виведення за допомогою сечогінних і дезинтоксикационных плазмозамінників.

При необхідності відновити порушені життєво важливі функції за допомогою симптоматичних засобів.

3.Вибрати унитиол як антидот, здатний зв'язувати важкі метали з утворенням нетоксичних сполук, і придатний для ін'єкційного введення.

 

ІНСТРУКЦІЯ 

по підготовці до модульного контролю по фармакології виконавчих органів, обміну і патологічних процесів

      Повторите наступні теми:   

 Засоби вітаміно- і гормонотерапії

 Сечогінні з-би і регуляція водно-сольового обміну

 Серцеві і протиаритмічні засоби

 Міотропні з-би (міотропні спазмолітики, вазопресори і маткові з-би)

 Антигіпер- і антигіпотензивні засоби

 Антиангінальні засоби, засоби лікування ішемічних і реперфузионных уражень органів

 Антиатеросклеротичні засоби

Засоби корекції порушених функцій органів дихання і травлення

 Засоби, використовувані при патології системи крові

 Протизапальні і протиалергійні засоби

 Засоби, застосовувані для лікування гострих отруєнь

 

Підсумкова робота буде складатися з двох частин:

  Тестової, що включає завдання що характеризують

1.Визначення груп засобів

2.Групову приналежність окремих речовин

3.Молекулярний субстрат, субклітинні, клітинні й органні механізми дії

4.Вплив речовин на функції органів і систем

5.Показання до застосування речовин

Тестова частина буде включати 8 тестів із множинними (від 1 до 4) правильними відповідями і 20 з однією правильною відповіддю.

 

Список груп, включених у тестове завдання

Вітаміни. Гормони. Засоби лікування ендокринної патології. Імуностімулятори. Імунодепресори. Антилібератори БАР. Антигістамінні з-би. Протизапальні з-би (стероїдн, нестероїдні, антипротеолітичні, місцевого дії). Антиагреганти. Фібринолітики. Антикоагулянти. Гемостатики. Цитостатики. Салуретики. Осмотичні діуретики. Ионокорректори. Плазмозамінники. Антациди. Проносні з-би. Жовчогінні з-би (холеретики, холеспазмолитики, гепатопротектори, холекинетики). Міотропні спазмолітики (включаючи антагоністи кальцію). Антигіпертензивні з-би (включаючи інгібітори АПФ). Антигіпотензивні з-би. Серцеві з-би (кардіотоніки, серцеві глікозиди, кардіостімулятори). Антиангінальні з-би. Протиаритмічні з-би (мембраностабилизаторы). Протикашльові з-би. Відхаркувальні з-би. Муколітики. Маткові з-би.

 

Список речовин, включених у тестові завдання.

1.Адреналін 2.Алопуринол 3.Алохол 4.Аміодарон 5.Анаприлін 6.Анестезин 7.Атропін 8.Ацетилсаліцилова кислота 9.Ацетилцистеїн 10.Бісакодил 11.Бромгексин 12.Валідол 13.Верапаміл 14.Вікасол 15.Гемфіброзил 16.Гепарин 17.Гідрокортизон 18.Гідрохлоротіазид 19.Гліквідон 20.Дексаметазон 21.Дерматол 22.Дигоксин 23.Диклофенак-натрій 24.Димедрол 25.Дипіроксим 26.Добутамін 27.Дроперидол 28.Заліза лактат 29.Ізадрин 30.Іпратропій 31.Калію хлорид 32.Галун 33.Кислота амінокапронова 34.Кислота аскорбінова 35.Кислота нікотинова 36.Кислота фолієва 37.Клофелін 38.Контрикал 39.Кордіамін 40.Кофеїн 41.Кромолін-натрій 42.Лідокаїн 43.Ловастатин 44.Лозартан 45.Лоратадин 46.Магнію сульфат 47.Маніт 48.Мезатон 49.Мерказолил 50.Метилурацил 51.Метоклопрамід 52.Метопролол 53.Моносуінсулін 54.Налоксон 55.Натрію гідрокарбонат 56.Натрію хлорид 57.Натрію тіосульфат 58.Неогемодез 59.Неодикумарин 60.Нітрогліцерин 61.Новокаїнамід 62.Ношпа 63.Оксафенамид 64.Омепразол 65.Пентамін 66.Пентоксифилин 67.Перекис водню 68.Пирензепин 69.Пітуітрин 70.Платифілін. 71.Поліглюкін. 72.Празозин. 73.Преднізолон. 74.Прогестерон. 75.Прозерин. 76.Ранітидин. 77.Розчин Люголю. 78.Резерпін. 79.Силибор. 80.Спіронолактон. 81.Спирт етиловий. 82.Стрептокиназа. 83.Строфантин. 84.Сульфокамфокаин. 85.Сустак. 86.Тестостерон. 87.Тіамін. 88.Тималин. 89.Токоферол. 90.Трийодтиронин. 91.Трифтазин. 92.Тусупрекс. 93.Унітіол. 94.Фамотидин. 95.Фенотерол. 96.Ферковен. 97.Фуросемід. 98.Ціанокобаламін. 99.Циклофосфан. 100.Екстракт термопсису. 101.Еналаприл. 102.Ергокальциферол. 103.Ергометрин. 104.Естрадфіол. 105.Етимізол. 106.Еуфилін. 107.Ефедрин

 

Максимальна кількість можливих помилок у завданні – 60.

Середня математично очікувана кількість помилок при випадковому угадуванні – 36.

Якщо допущено не більш 27 помилок, оцінка «задовільно», не більш 16 помилок — «добре», не більш 8 помилок – «відмінно».

 

Переліку з 7 показань, по кожному з який буде необхідно:

1. Указати цілі медикаментозного впливу при названому стані (симптомі, синдромі). Перелічити можливі напрямки (способи, шляхи) лікарського впливу, якими ці цілі можуть досягатися, і відповідні групи і латинські назви лікарських засобів.

2. Виписати рецепт на одну з придатних речовин в адекватній лікарській формі.

 

Список показань, включених у підсумкову роботу:

1.Мікседема 2.Ендемічний зоб 3.Тиреотоксикоз 4.Недостатність кори наднирника (аддісонізм) 5.Важкий цукровий діабет (Діабет1, інсулінозалежний) 6.Цукровий діабет помірної ваги (Діабет2, інсулінонезалежний) 7.Гіпоглікемічна кома 8.Діабетична (гипергликемическая) грудки 9.Нецукровий діабет. 10.Цинга 11.Рахіт 12.Авітамінозний поліневрит 13.Пелагра 14.Гіповолемія,викликана зневоднюванням 15.Гіповолемія при травматичному шоку 16.Гіповолемія при опіковій інтоксикації 17.Профілактика колапсу при спинномозковій анестезії 18.Гостра судинна недостатність периферичного походження 19.Гостра судинна недостатність центрального походження 20.Гіпертонічна хвороба 21.Гіпертонічний криз 22.Хронічна застійна серцева (правошлуночкова) недостатність 23.Гостра серцева (лівошлуночкова) недостатність 24.Серцева недостатність при міокардиті 25.Стенокардія (усунення) 26.Стенокардія (попередження приступів) 27.Ішемічний інсульт 28.Шлуночкова пароксизмальна тахікардія при інфаркті серця 29.Синусова тахікардія 30.Синусова брадикардія 31.Надшлуночкова екстрасистолія 32.Поперечна (A-V) блокада серця 33.Кишкова колька 34.Гіперацидний гастрит 35.Гіпоацидний гастрит 36.Виразка шлунка 37.Хронічний запор 38.Післяопераційна атонія кишечнику 39.Холангіогепатит 40.Печіночна колька 41.Екстрене очищення кишечнику 42.Токсична блювота 43.Бронхоспазм 44.Кашель 45.Гострий набряк легенів 46.Гострий набряк мозку 47.Густе грузле мокротиння при бронхіті 48.Дихальна недостатність при передозуванні снодійних 49.Гіперхромна анемія 50.Гіпохромна анемія 51.Лейкопенія з агранулоцитозом 52.Лейкоз 53.Носова кровотеча 54.Кровотечність 55.Гостра внутрішня кровотеча 56.Атонічна маткова кровотеча 57.Тромбемболічний синдром 58.Стан вторинного імунодефіциту 59.Бронхіальна астма 60.Кропивниця 61.Анафілактичний шок 62.Алергійний риніт 63.Ревматизм 64.Подагра 65.Дерматит 66.Артрит 67.Стоматит 68.Атеросклероз 69.Слабість родової діяльності 70.Загальний набряклий синдром 71.Ацидоз 72.Гіпокаліємія 74.Отруєння сполукою важкого металу. 75.Отруєння фосфорорганічним антихолінестеразним засобом (ФОС). 76.Отруєння ціанідами. 77.Отруєння опіатами. 78.Отруєння снотворними засобами. 79.Отруєння алкоголем. 80.Отруєння беладоною. 81.Отруєння гангліоблокаторами.

 

Критерій оцінки другої частини: з 14 елементів завдання (7 цілей, напрямків, переліків груп і засобів і 7 рецептів) на «задовільно» повинно бути виконане не менш 8, на «добре» — не менш 11, на «відмінно» — не менш 13.

 

Загальна оцінка складається з 2/3 оцінки за тестову частину і 1/3 за рецептурну, за умови, що обидві оцінки позитивні. Якщо одна з оцінок незадовільна, то загальна оцінка — «незадовільно».

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ СТУДЕНТІВ

к модулю: «ПРОТИМІКРОБНІ І ПРОТИПАРАЗИТАРНІ ЗАСОБИ»

Актуальність розділа: У сучасній структурі захворюваності дотепер істотне місце займають інфекційні хвороби, пов'язані з паразитуванням різних живих істот в організмі людини. Речовини з протимікробною і протипаразитарною активністю можуть використовуватися як із профілактичною метою, для знищення збудників у зовнішнім середовищі (дезінфектанти) і на поверхні тіла (антисептики), так і з лікувальною: місцево (антисептики) і резорбтивно (хіміотерапевтичні засоби). Резорбтивне застосування знаходять лише речовини, що мають вибіркову дію на збудників, тобто не порушують життєдіяльності організму людини. Раціональне застосування протимікробних і, зокрема, хіміотерапевтичних засобів можливо при умінні враховувати не тільки спектр протимікробної активності (набір чуттєвих до ліків видів збудників), але і характер дії на мікробів (бактеріостатичне - порушуюче ріст чи розмноження, бактерицидне - знишуюче бактеріальні клітки}, на організм людини (можливі ускладнення), долю речовини в організмі (фармакокінетичні властивості) і т.ін.

Ціль (загальна): Уміти використовувати (вибирати і виписувати) протимікробні і протипаразитарні засоби

 

Конкретні цілі

        Уміти:                                                 Вихідний рівень

1. Трактувати групову приналежність протимікробних і протипаразитарних засобів.  
2. Передбачати зміни життєдіяльності збудників під впливом протимікробних засобів відповідно до їх фармакодинаміки і фармакокінетики (у терапевтичних і токсичних дозах). 1. Трактувати морфологічні, тинкторіальні властивості мікробів (мікробіологія). 2. Інтерпретувати біохімічні процеси синтезу нуклеїнових кислот, білка, захисних структур збудників (мікробіологія).
3. Вибирати протимікробні засоби відповідно до етіології і клінічної ваги захворювання, можливими ускладненнями. 3. Інтерпретувати етіологію інфекційних захворювань (мікробіологія).
4. Застосовувати відомості про форми випуску, дози, способи введення при виписуваннні рецептів.  

 

Досягнення цих цілей неможливо без міцних знань мікробіології. При вивченні фармакології протимікробних і протипаразитарних засобів Ви зустрінетеся з низкою збудників. Прочитайте нижченаведений список:

Стафілококи; стрептококи, включаючи пневмококи, ентерококи; пептококи і пептострептококи; гоно- і менінгококи; клостридії, коринебактерії, сибіроязвена паличка, лістерії, актиноміцети; кишкова паличка, протей, сальмонели, шигели, холерний вібріон, збудники чуми, туляремії і бруцельозу; клебсієли, гемофільні збудники, включаючи палички інфлюенци, м'якого шанкру і коклюшу; легіонели; псевдомонади в т.ч. синьогнійна паличка, бактероїди, мікобактерії, борелії , спірохети; рикетсії, хламідії; мікоплазми; найпростіші, у т.ч. малярійні плазмодії, ентамеби, токсоплазми, трихомонади, лямблії, грибки, у т.ч. кандиди, збудники трихофітії, мікроспорії, епідермофітії, фавусу; гельмінти: аскариди, гостриці, волосоголовець, анкілостоми, ціп'яки: свинячий, бичачий, карликовий; лентец широкий.

Згадайте, що Ви знаєте про кожен з названих збудників, при необхідності звернетеся до відповідного підручника (мікробіології, біології, паразитології). Дайте відповідь на наступні питання?

I Які збудники є причиною наступних специфічних інфекцій: 1. Гонореї. 2. Газової гангрени. 3. Епідемічного менінгіту. 4. Дифтерії. 5. Скарлатини. 6. Сибірської виразки. 7. Бацилярної дизентерії. 8. Амебної дизентерії. 9. Холери. 10. Черевного тифу і паратифів. 11. Чуми. 12. Туляремії. 13. Бруцельозу. 14. Легіонелеза. 15. Туберкульозу. 16. Прокази. 17. Сифілісу. 18. Поворотного тифу. 19. Висипного тифу. 20. Орнітозів. 21. Дерматомікозів. 22. Нематодозів. 23. Цестодозів.

II. Які збудники можуть бути причиною неспецифічних захворювань: гнійних інфекцій різної локалізації (отит, мастит, менінгіт, перитоніт, сепсис і т.п.); пневмоній і інших захворювань органів дихання; а також сече- і жовчовивідних шляхів?

III. Для перевірки уміння орієнтуватися в морфологічних, тинкторіальних і біохімічних властивостях різних мікробів виділите з вищенаведеного переліку: 1. Г+ коки, 2. Г-коки. 3. Гр+ палички. 4. Гр- палички. 5. Облігатні анаероби. б. Облігатні внутрішньоклітинні паразити.

 

Якщо Ви не можете виконати запропоновані задачі звернетеся до підручників:

Пяткин К. Д., Кривошеін Ю. С. Мікробіологія, К. Вища школа 1992 . С. 20-38.

Слюсарев А. О., Жукова С. В. Біологія. К., Вища школа. 1992. С. 309-351.

 

ЕТАЛОННІ ВІДПОВІДІ ДО ЗАВДАНЬ

I. 1. Гонококи. 2. Клостридії. 3. Менінгококи. 4. Коринебактерії дифтерії. 5. Стрептококи. 6. Сибіроязвена паличка. 7. Шигели. 8. Ентамеби. 9. Холерний вібріон. 10. Сальмонели. 11.12.13. Збудники чуми, туляремії і бруцельозу відповідно. 14. Легіонели. 15.16. Збудники туберкульозу і лепри. 17. Бліда трепонема. 18. Борелії. 19. Рикетсії Провачека. 20.Хламідії. 21. Збудники трихофітії, мікроспорії, епідермофітії. 22. Аскариди, гостриці, волосоголовець, анкілостоми. 23. Свинячий ціп'як, бичачий ціп'як, лентец широкий, карликовий ціп'як.

II. Стафілококи, стрептококи, пептококи, пептострептококи, менінгококи, кишкова паличка, протей, паличка інфлюенци, клебсієли, бактероїди, синьогнійна паличка.

III. 1. Гр+ коки: стафіло-, стрепто-, пневмо-, энтеро-, пепто-, пептострепто-. 2. Гр- коки; менінго-, гоно-. 3. Гр+ палички: коринебактерії, клостридії, сибіроязвена паличка, лістерії, актиноміцети, мікобактерії. 4. Гр- палички: кишкова, протей, шигели, сальмонели, холерний вібріон, збудники чуми, туляремії, бруцельозу, клебсієли, гемофільні палички, псевдомонади, бактероїди. 5. Облігатні анаероби: клостридії, пептококи, пептострептококи, бактероїди. 6. Облігатні внутрішньоклітинні паразити: хламідії, рикетсії.

 

ТЕМА 26. АНТИСЕПТИЧНІ І ДЕЗИНФІКУЮЧІ ЗАСОБИ.

Актуальність теми і мета: див. Введення в розділ.

 

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ І САМОКОРЕКЦІЇ ВИХІДНОГО РІВНЯ ЗНАНЬ-УМІНЬ

       1. Яка речовина з перерахованих відноситься до сполук аліфатичного ряду?

А. Фенол. Б. Нітрофуран. В. Етиловий спирт. Г. Крезол. Д. Хлорамін.

       2. Яка речовина з перерахованих відноситься до сполук ароматичного ряду?

А. Фенол. Б. Нітрофуран. В. Етиловий спирт. Г. Формальдегід. Д. Нітрат срібла.

       3. Яка речовина з перерахованих відноситься до сполук гетероцикличного ряду?

А. Фенол. Б. Нітрофуран. В. Етиловий спирт. Г. Крезол. Д. Хлорамін.

       4. Які речовини будуть сильніше дисоціювати в лужному середовищі?

А. Слабкі органічні луги. Б. Слабкі органічні кислоти. В. Солі сильних кислот і лугів. Г. Солі слабких кислот і сильних лугів.

       5. Яка сполука буде слабкіше дисоціювати на іони?

А. Нітрат срібла. Б. Сульфат цинку. В. Протеинат срібла. Г. Хлорид ртуті.

       6. Якою фізико-хімічною властивістю повинна володіти речовина з миючиєю дією?

А. Сильною лужністю. Б. Сильною кислотністю. В. Гидрофильностью. Г. Ліпофільністю. Д.Амфофільністю.

       7. Яка речовина з перерахованих утвориться при взаємодії вільного хлору з водою?

А. Молекулярний водень. Б. Атомарний водень. В. Атомарний кисень. Г. Молекулярний кисень.

       8. Яка речовина з перерахованих може з'єднатися з інформаційними молекулами хромосом?

А. Кислота. Б. Луг. В. Нейтральна сіль. Г. Кисла сіль.

 

Якщо Ви не можете виконати запропоновані задачі звернетеся до підручників:

Тюкавкина Н. А., Бауков Ю. И. Біоорганічна хімія. М., Медицина. 1991. С. 16-29.

 

Еталонні відповіді до завдань: 1: В, 2:А, 3:Б, 4:Б, 5:В, 6:Д, 7:В, 8:Б.

 

Після засвоєння необхідних базисних знань переходить до наступного (орієнтовна основа дій при підготовці до заняття):

1.Прочитайте теоретичні питання до заняття.

2.Вивчить підручник: Коміссаров І. В. та ін. «Фармакологія: введення у фармако- і хіміотерапію» — Донецьк, «Новий світ», 2004, с. 226-234.

3.Розв‘яжить задачі для вироблення навичок застосування вивченого матеріалу.

4.У препаратному зошиті складіть список препаратів по формі, що рекомендується.

5.У робочому зошиті випишіть: етиловий спирт для знезаражування шкіри, хлоргексидину біглюконат для миття рук, іхтіолову мазь для лікування фурункулів, калію перманганат для знезаражування поверхні опіку, фурацилін і перекис водню для промивання гнійних ран, розчин йода спиртового для знезаражування операційного поля, хлорамін для знезаражування неметалічних інструментів, брильянтовий зелений для лікування піодермії, фурацилін для місцевого лікування фолікулярної ангіни.

 

Теоретичні питання на підставі яких можливе виконання цільових видів діяльності:Поняття про антисептичні і дезинфікуючі речовини. Механізми протимікробної дії. Умови, що визначають протимікробну активність. Класифікація антисептичних і дезинфікуючих засобів: галогени і галогенмісткі речовини (йод, йодонат, хлорамін), сполуки аліфатичного ряду (формальдегід, спирт етиловий), окислювачі (розчин перекису водню, калію перманганат), кислоти і луги (кислота борна, кислота саліцилова, розчин амонію їдкого), детергенти (цетилпіридинію хлорид, хлоргексидину біглюконат, декаметоксин), сполуки ароматичного ряду (лізол, дьоготь березовий, іхтіол), сполуки металів (срібла нітрат, протаргол, цинку сульфат, цинку окис), барвники (етакридину лактат, брильянтова зелень, метиленова синь), похідні нітрофурану (фурацилін). Показання до застосування з профілактичною і лікувальною метою.

Навчальні задачі:

1. Більшість антисептиків не можна використовувати як хіміотерапевтичні засоби, а більшість дезинфікуючих - навіть як антисептики. Яка причина цього?

А. Висока вартість такого застосування. Б. Нездатність діяти на збудників в умовах організму людини. В. Токсичність для макроорганізму. Г. Швидкий розвиток толерантності мікробів.

2. У паразитів може виникати толерантність до протимікробних засобів. До яких речовин толерантність розвивається швидше й у більшому ступені?

А. Дезинфікуючих. Б. Антисептичних. В. Хіміотерапевтичних.

3. Антисептичні засоби широко застосовують при промиванні гнійних ран, порожнин. Виберіть придатний для цього засіб серед нижчеперелічених:

А. Спиртовий розчин йоду. Б. Лізол. В. Окис цинку. Г. Фурацилін. Д. Брильянтова зелень.

4. Антисептичні засоби знаходять застосування при лікуванні дерматомікозів. Який з названих використовується для цього?

А. Спиртовий розчин йоду. Б. Калію перманганат. В. Хлорамін. Г. Формальдегід.

5. Необхідно знешкодити виділення хворого. Чому віддати перевагу?

А. Сулемі. Б. Лізолу. В. Перманганату калію. Г. Брильянтової зелені.

6. Необхідно провести дезінфекцію у вогнищі спорової інфекції. Чому віддати перевагу:?

А. Лізолу. Б. Хлораміну. В. Нашатирному спирту. Г. Хлоргексидину.

7. Антисептичні і дезинфікуючі засоби можна комбінувати. Яке з перерахованих сполучень нераціонально?

А. Формальдегід і фенол. Б. Перекис водню і мурашина кислота. В. Борна кислота і нашатирний спирт. Г. Брильянтова зелень і етиловий спирт.

Еталон відповіді до завдань: 1: В.

 

ОРІЄНТОВНА ОСНОВА ДІЇ ПРИ ВИБОРІ АНТИСЕПТИКІВ І ДЕЗИНФІКУЮЧИХ ЗАСОБІВ

 

1.Відповідно до завдання визначить ефект, що треба досягти при підготовці (знезаражуванні) операційного поля, підготовці рук хірурга перед операцією, промиванні гнійних ран для очищення від сторонніх тіл і фрагментів тканин, промиванні гнійних ран для придушення мікрофлори, піодермії, кон'юнктивіті.

2.Назвіть групу (-и), що викликає потрібний ефект.

3.Виберіть придатну речовину з необхідними фармакодинамічними і фармакокінетичними властивостями і бажаною лікарською формою

 

Приклад: промивання гнійних ран для придушення мікрофлори.

1.Так як в рані можуть знаходитися збудники різного типу (коки і палички, грампозитивні і грамнегативні), то необхідна бактерицидна чи бактеріостатичне дія широкого спектра. Застосовувані речовини повинні розчинятися у воді, бути позбавлені дратівної дії і не всмоктуватися з рани.

2.Такими властивостями володіють багато антисептиків: перманганат калію, хлоргекседин, хлорамін, фурацилин, этакридина лактат.

3.Придатний, наприклад, 0,02% водяний розчин фурациліну.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО РОБОТИ СТУДЕНТІВ НА ПРАКТИЧНОМУ ЗАНЯТТІ

I. Перевірка (список препаратів, домашні рецепти) і корекція вихідного рівня (самостійне письмове виконання індивідуальних завдань).

II. Самостійна робота і розбір її результатів.

1.Робота з тестами.

2.Розв‘язування задач.

III. Виписування рецептів за показаннями: для знезаражування шкіри, для миття рук, для лікування фурункулів, для лікування блефариту, для знезаражування поверхні опіку, для промивання гнійних ран, для знезаражування операційного поля, для знезаражування пінцетів і іншого дрібного інструментарію в амбулаторних умовах, для лікування піодермії, для місцевого лікування фолікулярної ангіни.

IV. Підсумковий тестовий контроль.

 

ТЕМА 30. АНТИБІОТИКИБЕТА-ЛАКТАМИІМАКРОЛІДИ.

 

Актуальність теми і мета заняття: див. Введення в розділ.

 

Після засвоєння необхідних базисних знань переходить до наступного (орієнтовна основа дій при підготовці до заняття):

1.Прочитайте теоретичні питання до заняття.

2.Вивчить підручник: Коміссаров І. В. та ін. «Фармакологія: введення у фармако- і хіміотерапію» — Донецьк, «Новий світ», 2004, с. 235-249 і лекцію.

3.Розв‘яжить задачі для вироблення навичок застосування вивченого матеріалу.

4.У препаратному зошиті складіть список препаратів по формі, що рекомендується.

5.У робочому зошиті випишіть: бензилпеніцилін-натрій для лікування крупозної пневмонії, оксацилін-натрій для лікування карбункульозу, ампіцилін-натрій для лікування пневмонії неясної (бацилярної чи кокової) етіології, цефотаксим для лікування бацилярного сепсису, еритроміцин для лікування ангіни.

Теоретичні питання на підставі яких можливе виконання цільових видів діяльності:Введення в хіміотерапію. Антибіотики: визначення, класифікація.

Антибіотики бета-лактами. Антибіотики сімейства пеніцилінів: біосинтетичні (бензилпеніцилін і його солі), напівсинтетичні (оксацилін-натрій, ампіцилін-натрій і ін.), комбіновані (ампіокс, амоксиклав).

Антибіотики сімейства цефалоспоринів (цефалексин, цефазолін, цефотаксим). Інші бета-лактамні антибіотики.

Антибіотики-макроліди: еритроміцин, олеандоміцин, азитроміцин. Лінкоміцин і його особливості.

Механізми протимікробної дії перерахованих груп, спектри, особливості фармакокінетики, показання до призначення, ускладнення.

Навчальні задачі:

1. Хворому гострою дизентерією необхідно призначити хіміотерапевтичне лікування. Яку з речовин Ви зволієте?

А. Бензилпеніцилін-натрій. Б. Оксацилін-натрій. В. Ампіцилін-натрій.  Г. Ампиокс.

2. Хворому важкою гнійною стафілококовою інфекцією після скасування неефективного бензилпеніциліну необхідно призначити етіотропний засіб. Який з пропонованих засобів придатний?

А. Еритроміцин. Б. Оксацилін. В. Ампіцилін. Г. Цефалексин.

3. Хворому бацилярною пневмонією необхідно призначити хіміотерапевтичне лікування. Яку з речовин Ви обирете?

А. Бензилпеніцилін-натрій. Б. Оксацилін-натрій. В. Цефазолін. Г. Еритроміцин.

4. Хворий пиєлітом має потребу в лікуванні. Від застосування якого засобу можна чекати більшої ефективності?

А. Еритроміцину. Б. Олеандоміцину. В. Ампіциліну-натрію. Г. Ампиокса.

5. Хворому гострою бацилярною дизентерією був призначений ампіцилін-натрій внутрішньом'язово. Виберіть прийнятний режим хіміотерапії.

А. 0,25 2 рази на добу. Б. 0,25 4 рази на добу. В. 0,25 8 разів на добу. Г. 0,5 2 рази на добу. Д. 0,5 4 рази на добу.

6. Хворому карбункулезом був призначений оксацилін-натрій. Виберіть прийнятний режим хіміотерапії.

А. 0,25 2 рази на добу. Б. 0,25 3 рази на добу. В. 0,25 4 разів у добу. Г. 0,5 3 рази на добу. Д. 0,5 6 рази на добу.

7. Хворому стафілококовою пневмонією передбачається призначити одну з перерахованих комбінацій хіміотерапевтичних засобів. Яка з них виправдана?

А. Бензилпеніцилін-натрій і оксацилін-натрій. Б. Ампіцилін-натрий і оксацилін-натрій. В.Бензилпеніцилін-натрій і еритроміцин. Г. Амоксициллин і клавуланова кислота.

8. Хворій маститом був уведений бензилпеніцилін-натрій. Через 30 хв у хворої з'явилися слабість, утруднення при диханні, сип на шкірі, зниження артеріального тиску. Поставьте діагноз і виберіть засіб, що рекомендується в таких випадках як першочерговий.

А. Димедрол. Б. Неогемодез. В. Ефедрин. Г. Адреналін. Д. Лоратадин.

Еталонна відповідь до завдань: 1:В.

 

ОРІЄНТОВНА ОСНОВА ДІЇ ПРИ ВИБОРІ АНТИБІОТИКІВ БЕТА-ЛАКТАМІВ І МАКРОЛІДІВ

 

1.Відповідно до етіології і тяжкості клінічного плину визначите ефект, який необхідно досягти при таких захворюваннях як: сепсис неясної етіології, стафілококовий сепсис, псевдомонадний сепсис, стрептококовий сепсис, важка і середньої ваги неспецифічна інфекція органів дихання, бронхіт, стрептококова пневмонія, псевдомонадна пневмонія, гнійна стафілококова інфекція, карбункульоз, отит, гнійна колібацилярна інфекція м'яких тканин, гнійна анаеробна (кокова) інфекція, гнійна анаеробна (бацилярна) інфекція, бацилярна дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, газова гангрена, епідемічний менінгіт, скарлатина, ангіна, дифтерія, коклюш, гонорея, сифіліс (первинний).

2.Назвіть групу (-и), що викликає потрібний ефект.

3.Виберіть придатну речовину з урахуванням токсичності, протимікробної активності, фармакокінетичних властивостей і бажаної лікарської форми.

 

Приклад: стафілококовий сепсис.

 

1.Для усунення причини хвороби, що створює загрозу життю, необхідний бактерицидний ефект, спектр дії бажаний вузький.

2.Бактерицидною дією у відношенні стафілококів володіють багато бета-лактамів (оксацилін-натрій, цефозолін, цефотаксим, цефтріаксон, цефпирон, тіенам).

3. Можна використовувати цефотаксим, що володіє здатністю проникати в порожнини й у тканину мозку, випускається у вигляді ін'єкційного порошку (у добовій дозі до 12,0, внутрівенно 2-3 рази на добу).

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО РОБОТИ СТУДЕНТІВ НА ПРАКТИЧНОМУ ЗАНЯТТІ

I. Перевірка (список препаратів, домашні рецепти) і корекція вихідного рівня (самостійне письмове виконання індивідуальних завдань).

II. Самостійна робота і розбір її результатів.

1.Робота з тестами.

2.Розв‘язування задач.

III. Виписування рецептів за показаннями: для лікування ангіни, карбункульозу, крупозної пневмонії, осередкової пневмонії неясної (бацилярної чи кокової) етіології, черевного тифу, бацилярного сепсису, кокового сепсису.

IV. Підсумковий тестовий контроль.

 

ТЕМА 31. АНТИБІОТИКИАМІНОГЛІКОЗИДИ,РИФАМІЦИНИ,ТЕТРАЦИКЛІНИ,ХЛОРАМФЕНІКОЛИ.

 

Актуальність теми і мета заняття: див. Введення в розділ.

 

Після засвоєння необхідних базисних знань переходить до наступного (орієнтовна основа дій при підготовці до заняття):

1.Прочитайте теоретичні питання до заняття.

2.Вивчить підручник: Коміссаров І. В. та ін. «Фармакологія: введення у фармако- і хіміотерапію» — Донецьк, «Новий світ», 2004, с. 249-254 і лекцію.

3.Розв‘яжить задачі для вироблення навичок застосування вивченого матеріалу.

4.У препаратному зошиті складіть список препаратів по формі, що рекомендується.

5.У робочому зошиті випишіть: гентаміцину сульфат для лікування гнійної бацилярної інфекції, рифампіцин для лікування туберкульозу, левоміцетин для лікування дизентерії, доксицикліну гідрохлорид для лікування висипного тифу.

 

Теоретичні питання на підставі яких можливе виконання цільових видів діяльності:Антибиотики-аміноглікозиди: стрептоміцину сульфат, канаміцину моносульфат, гентаміцину сульфат, тобраміцину сульфат, амікацину сульфат.

Антибіотики сімейства рифаміцинів: рифампіцин.

Антибіотики сімейства тетрациклінів: тетрацикліну гідрохлорид, метацикліну гідрохлорид, доксицикліну гідрохлорид. Олететрін.

Антибіотики сімейства хлорамфенікола: левоміцетин, левоміцетину-натрію сукцинат.

Механізми протимікробної дії перерахованих груп, спектри, особливості фармакокінетики, показання до призначення, ускладнення.

Навчальні задачі:

       1. Хворому хронічним туберкульозом легень був призначений стрептоміцин. Який спосіб уведення речовини використовується в такому випадку?

А.Усередину. Б.Підшкірно. В.Внутрішньом'язово. Г.Внутрівенно.

       2. Хворому сепсисом колібацилярної етіології необхідно призначити хіміотерапевтичне лікування. Який з перерахованих засобів Ви зволієте?

А. Метацикліну гідрохлорид. Б. Ампіцилін-натрій. В. Лінкоміцин. Г. Левоміцетин.

       3. Хворому висипним тифом необхідно призначити хіміотерапевтичне лікування. Який з перерахованих засобів Ви зволієте?

А.Канаміцину сульфат. Б.Цефалоридин. В.Цефотаксим. Г.Тетрацикліну гідрохлорид.

       4. Хворому сепсисом, обумовленим синьогнійною паличкою, необхідно призначити хіміотерапевтичне лікування. Який з перерахованих засобів Ви зволієте?

А. Стрептоміцину сульфат. Б. Гентаміцину сульфат. В. Ампіцилін-натрій. Г. Цефазолін.

       5. Хворому септицемією неясного генеза необхідно призначити хіміотерапевтичне лікування. Який з перерахованих засобів Ви зволієте?

А. Оксацилін-натрій. Б. Доксицикліну гідрохлорид. В. Гентаміцину сульфат. Г. Левоміцетин.

       6. Хворому сальмонельозом необхідно призначити хіміотерапевтичне лікування. Який з перерахованих засобів Ви зволієте?

А. Карбеніцилін-динатрій. Б. Метацикліну гідрохлорид. В. Канаміцину сульфат. Г. Левоміцетин.

       7. Хворому чумою необхідно призначити хіміотерапевтичне лікування. Який з перерахованих засобів Ви зволієте?

А. Тетрацикліну гідрохлорид. Б. Ампіцилін-натрій. В.Цефотаксим. Г. Еритроміцин.

       8. Хворому сепсисом протейної етіології вагою 80 кг був призначений гентаміцину сульфат. Виберіть припустимий режим хіміотерапії.

А. 1 мл 4 % розчину 1 раз на добу. Б. 1 мл 4 % розчину 2 рази на добу. В. 2 мл 4 % розчину 3 рази на добу. Г. 3 мл 4 % розчину 3 рази на добу. Д. 3 мл 4 % розчину 4 рази на добу.

       9. Хворому рикетсіозом був призначений левоміцетин у таблетках по 0,25. Виберіть припустимий режим хіміотерапії.

А. По 1 таблетці 2 рази на добу. Б. По 2 таблетці 2 рази на добу. В. По 2 таблетці 4 рази на добу. Г.По 4 таблетці 4 рази на добу.

       10. Яка з перерахованих комбінацій антибіотиків безсумнівно раціональна?

А. Бензилпеніцилін-натрій і левоміцетин. Б. Стрептоміцину сульфат і гентаміцину сульфат. В.Олеандоміцину фосфат і тетрацикліну гідрохлорид. Г. Тетрацикліну гідрохлорид і метацикліну гідрохлорид.

Еталонна відповіді до завдань: 1:В.

 

ОРІЄНТОВНА ОСНОВА ДІЇ ПРИ ВИБОРІ АНТИБІОТИКІВ АМІНОГЛИКОЗИДІВ, РИФАМІЦИНІВ, ТЕТРАЦИКЛІНІВ, ХЛОРАМФЕНІКОЛІВ.

 

1.Відповідно до етіології і тяжкості клінічного плину визначить ефект, що потрібно досягти при таких захворюваннях як: сепсис неясної етіології, стафілококовий сепсис, псевдомонадний сепсис, стрептококовий сепсис, важка і середній ваги неспецифічна інфекція органів дихання, бронхіт, стрептококова пневмонія, псевдомонадна пневмонія, гнійна стафілококова інфекція, карбункульоз, отит, цистит, пиєліт, важка інфекція січовивідних шляхів, гнійна колібацилярна інфекція м'яких тканин, гнійна анаеробна (кокова) інфекція, гнійна анаеробна (бацилярна) інфекція, бацилярна й амебна дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, газова гангрена, епідемічний менінгіт, скарлатина, ангіна, дифтерія, холера, чума, бруцельоз, коклюш, гонорея, сифіліс (первинний), туберкульоз, рикетсіоз, висипний тиф.

2.Назвіть групу (-и), що викликає потрібний ефект.

3.Виберіть придатну речовину з урахуванням токсичності, протимікробної активності, фармакокінетичних властивостей і бажаної лікарської форми.

 

Приклад: черевний тиф.

 

1.Для усунення причини хвороби, що створює загрозу життю, необхідна бактерицидна чи бактеріостатична дія на сальмонел, збудників черевного тифу.

2.Бактеріостатичною дією на цього збудника володіє хлорамфенікол (левоміцетин).

3.Застосувати левоміцетин перорально (у добовій дозі 2-3,0, у 3-4 прийоми).

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО РОБОТИ СТУДЕНТІВ НА ПРАКТИЧНОМУ ЗАНЯТТІ

I. Перевірка (список препаратів, домашні рецепти) і корекція вихідного рівня (самостійне письмове виконання індивідуальних завдань).

II. Самостійна робота і розбір її результатів.

1.Робота з тестами.

2.Розв‘язування задач.

III. Виписування рецептів за показаннями: для лікування ангіни, гнійної бацилярної інфекції, туберкульозу, пневмонії неясної (бацилярної чи кокової) етіології, піелонефрита, дизентерії, висипного тифу.

IV. Підсумковий тестовий контроль.

 

ТЕМА 32. СИНТЕТИЧНІХІМІОТЕРАПЕВТИЧНІЗАСОБИ:СУЛЬФАНІЛАМІДИ, ПОХІДНІНАФТИРИДИНУ,

ФТОРХІНОЛОНУ,ХІНОКСАЛІНУ,ОКСИХІНОЛІНУ,НІТРОФУРАНУ,НІТРОІМІДАЗОЛУ

 

Актуальність теми і цілі заняття: див. Введення в розділ.

 

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ І САМОКОРЕКЦІЇ ВИХІДНОГО РІВНЯ ЗНАНЬ-УМІНЬ

       1. З переліку мікроорганізмів виділите грамнегативні мікроорганізми.

А. Стафілококи. Б. Коринебактерії. В. Клебсієли. Г. Мікобактерії.

       2. Виберіть патогенні мікроорганізми - збудники бацилярної дизентерії.

А. Сальмонели. Б. Шигели. В. Коринебактерії. Г. Кишкові палички. Д. Рикетсії.

       3. У якому виді обміну бере участь фолієва кислота?

А. Синтезі глікогену. Б. Синтезі нейтральних жирів. В. Метаболізмі вуглеводів. Г. Синтезі азотистих основ.

       4. Яку зі сполук можна віднести до амідів:

А. R — СООН. Б. R — NН2. В. R — N=0. Г. R — СО NН2 —СН3. Д. R — NН-NН2.

 

Якщо Ви не можете виконати запропоновані задачі зверніться до підручників:

 Пяткин К. Д., Кривошеін Ю. С. Мікробіологія, К. Вища школа 1992 . С. 196.

Тюкавкина Н. А., Бауков Ю. И. Біоорганічна хімія. М., Медицина. 1991. С. 16-29.

 

Еталоні відповіді до завдань: 1:В, 2:Б, 3:Г, 4:Г.

 

Після засвоєння необхідних базисних знань переходить до наступного (орієнтовна основа дій при підготовці до заняття):

1.Прочитайте теоретичні питання до заняття.

2.Вивчить підручник: Коміссаров І. В. та ін. «Фармакологія: введення у фармако- і хіміотерапію» — Донецьк, «Новий світ», 2004, с. 254-262 і лекцію.

3.Розв‘яжить задачі для вироблення навичок застосування вивченого матеріалу.

4.У препаратному зошиті складіть список препаратів по формі, що рекомендується.

5.У робочому зошиті випишіть: сульфадиметоксин для лікування трахеобронхіта, сульфацил-натрій для лікування кон'юнктивіту, ко-тримоксазол для лікування пневмонії (кокової чи бацилярної етіології), ципрофлоксацин для лікування інфекції січовивідних шляхів, фуразолідон для лікування бацилярної дизентерії, метронідазол для лікування амебної дизентерії, нітроксолін для лікування висхідної інфекції січовивідних шляхів.

Теоретичні питання на підставі яких можливе виконання цільових видів діяльності:Сульфаніламідні засоби: визначення, будова, спектр і механізм протимікробної дії, фармакокінетика. Сульфаніламіди резорбтивного (сульфадимезин, етазол, сульфадиметоксин, сульфален), кишкового (фталазол), місцевого (сульфацил-натрій) дії. Розподіл засобів по тривалості дії, особливості дозування. Ко-тримоксазол. Показання до застосування. Вплив на макроорганізм, ускладнення при лікуванні.

Похідні нітрофурану (фуразолідон, фурадонін), нітроімідазолу (метронідазол), фторхінолону (ципрофлоксацина, офлоксацин), нафтиридину (кислота налідиксова), оксихіноліну (нітроксолін, хлорхінальдол), хіноксаліну (діоксидин), Механізми протимікробної дії перерахованих груп, спектри, особливості фармакокінетики, показання до призначення, ускладнення.

 

Навчальні задачі:

       1. Як вплине на тривалість дії сульфадимезину і сульфадиметоксину гіпопротеїнемія в хворого?

А. Ніяк. Б. Дія подовжиться для обох речовин. В. Дія укоротиться для обох речовин. Г. Подовжиться дія першої речовини і не зміниться другої. Д. Укоротиться дія другої речовини і не зміниться першої.

       2. Яке призначення буде більш розумним у хворого з піелонефритом, ускладненим січокам’яною хворобою?

А. Сульфадимезин. Б. Ципрофлоксацин. В. Налідиксова кислота. Г. Сульфадиметоксин.

       3. Хворому сепсисом, викликаному синьогнійною паличкою, необхідно призначити хіміотерапевтичне лікування. Яку з перерахованих речовин Ви зволієте?

А.Ко-тримоксазол. Б.Офлоксацин. В.Фуразолідон. Г.Метронідазол.

       4. Хворому дизентерією як хіміотерапевтичний засіб був призначений фталазол. Дайте оцінку дозі і частоті введення.

А. По 0,5 3 рази на добу. Б. По 0,5 6 разів на добу. В. По 1,0 3 рази на добу. Г. По 1,0 6 разів на добу.

       5. Хворому кон'юнктивітом було призначено місцеве лікування сульфацилом-натрієм. Після першого закапування в хворого підсилилися гіперемія і набряклість слизуватих оболонок ока, вік, з'явилася нежить. Розцінюючи ці симптоми як наслідок лікування, що можна призначити для ослаблення явищ, що спостерігаються?

А. Адреналін. Б. Преднізолон. В. Еуфилін. Г. Лоратадин.

Еталонна відповіді до завдань: 1:Д.

 

ОРІЄНТОВНА ОСНОВА ДІЇ ПРИ ВИБОРІ СИНТЕТИЧНИХ ХІМІОТЕРАПЕВТИЧНИХ ЗАСОБІВ: СУЛЬФАНІЛАМІДІВ, ПОХІДНИХ НІТРОФУРАНУ, НІТРОІМІДАЗОЛУ, ФТОРХІНОЛОНУ, НАФТИРИДИНУ, ОКСИХІНОЛІНУ, ХІНОКСАЛІНУ.

 

1.Відповідно до етіології і тяжкості клінічного стану визначьте ефект, що треба досягти при таких захворюваннях як: кон'юнктивіт, кандидоз слизових оболонок кишківнику, малярія, лямбліоз, амебна дизентерія, сепсис неясної етіології, стафілококовий сепсис, псевдомонадний сепсис, стрептококовий сепсис, важка і середньої ваги неспецифічна інфекція органів дихання, бронхіт, стрептококова пневмонія, псевдомонадна пневмонія, гнійна стафілококова інфекція, карбункульоз, отит, цистит, пиєліт, важка інфекція січовивідних шляхів, гнійна колібацилярна інфекція м'яких тканин, гнійна анаеробна (кокова) інфекція, гнійна анаеробна (бацилярна) інфекція, бацилярна дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, газова гангрена, епідемічний менінгіт, скарлатина, ангіна, гонорея, туберкульоз

2.Назвіть групу (-и), що викликає потрібний ефект.

3.Виберіть придатну речовину з урахуванням токсичності, протимікробної активності, фармакокінетичних властивостей і бажаної лікарської форми.

 

Приклад: важка інфекція січовивідних шляхів.

1.Для усунення причини хвороби (це збудники різного типу: коки і палички, грампозитивні і грамнегативні), що створює погрозу здоров'ю, необхідна бактерицидна дія широкого спектра. Придатні лише засоби, що надходять у січовивідні шляхи в активній формі.

2.Такі властивості мають багато синтетичних хіміотерапевтичні засобів: комбіновані сульфаніламіди (ко-тримоксазол), похідні нітрофурану (фуразолідон, фурадонін), фторхінолону (офлоксацин, ципрофлоксацин), оксихіноліну (нітроксолін), хіноксаліну (діоксидин).

3.Вибрати ципрофлоксацин, придатний для перорального і ін'єкційного застосування.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО РОБОТИ СТУДЕНТІВ НА ПРАКТИЧНОМУ ЗАНЯТТІ

I. Перевірка (список препаратів, домашні рецепти) і корекція вихідного рівня (самостійне письмове виконання індивідуальних завдань).

II. Самостійна робота і розбір її результатів.

1.Робота з тестами.

2.Розв‘язування задач.

III. Виписування рецептів за показаннями: для лікування кон'юнктивіту, трахеобронхіту (кокової чи бацилярної етіології), дизентерії, черевного тифу, вісхідної інфекції січовивідних шляхів.

IV. Підсумковий тестовий контроль.

 

ТЕМА 33. ПРОТИТУБЕРКУЛЬОЗНІ,ПРОТИСПІРОХЕТОЗНІ,ПРОТИПРОТОЗОЙНІ,ПРОТИГРИБКОВІ,ПРОТИВІРУСНІІПРОТИГЕЛЬМІНТНІ ЗАСОБИ.

 

Актуальність теми і мета заняття: див. Введення в розділ.

 

Після засвоєння необхідних базисних знань переходить до наступного (орієнтовна основа дій при підготовці до заняття):

1.Прочитайте теоретичні питання до заняття.

2.Вивчить підручник: Коміссаров І. В. та ін. «Фармакологія: введення у фармако- і хіміотерапію» — Донецьк, «Новий світ», 2004, с. 262-271 і лекцію.

3.Розв‘яжить задачі для вироблення навичок застосування вивченого матеріалу.

4.У препаратному зошиті складіть список препаратів по формі, що рекомендується.

5.У робочому зошиті випишіть: ізоніазид і рифампіцин для лікування туберкульозу, бензилпеніцилін-натрій для лікування первинного сифілісу, біцилін для лікування пізніх форм сифілісу, хінгамін для лечени триденної малярії, метронідазол для лікування амебіазу, фуразолідон для лікування лямбліозу, ністатин для лікування кандидозу, міконазол для лікування дерматомікозу, мебендазол для лікування нематодозу, фенасал для лікування цестодозу.

 

Теоретичні питання на підставі яких можливе виконання цільових видів діяльності:Протисифілітичні засоби: бензилпеніцилін-натрій, біцилін, еритроміцин, тетрацикліни, бійохінол. Принципи комбінованого застосування. Побічна і токсична дія.

Протитуберкульозні засоби: ізоніазид, , етіонамід, етамбутол, ломефлоксацин, рифампіцин, стрептоміцину сульфат. Механізми дії. Особливості застосування і принципи комбінованої терапії. Побічна і токсична дія.

Протипротозойні засоби. Протималярійні засоби: хінгамін, хлоридин, примахін, сульфален, ко-тримоксазол. Дія речовин на різні форми плазмодіїв. Принципи лікування, індивідуальної і суспільний химиопрофилактики малярії. Засоби лікування амебіазу, лямбліозу, трихомонадозу, токсоплазмозу: метронідазол, хінгамін, фуразолідон, сульфаніламіди.

Протигрибкові засоби: ністатин, амфотерицин, гризеофульвін, міконазол, інші похідні імідазолу, засоби місцевої дії. Механізми й особливості дії. Застосування для лікування дерматомікозів і кандидозу.

Протигельмінтні засоби для лікування нематодозів (піперазину адипінат, мебендазол) і цестодозів (фенасал). Механізми дії, схеми застосування.

Противірусні засоби резорбтивного — ремантадин, азидотимідин, ацикловір — і місцевого — оксолін, теброфен — застосування. Механізми дії, показання до призначення. Інтерферони, їх використання.

Навчальні задачі:

       1. Чому препарати вісмуту використовують для лікування пізніх стадій сифілісу?

А. У них більш сильна дія на спірохет, чим в інших речовин. Б. У них більш тривалий хіміотерапевтичний ефект. В. Вони менш токсичні. Г. Вони краще проникають через гемато-енцефалічний бар'єр.

       2. Протималярійні засоби якого типу застосовуються для лікування клінічних проявів малярії?

А. Діючі на первинні тканинні форми плазмодія. Б. Гематошизотропні. В. Діючі на вторинні тканинні форми плазмодія. Г. Гамотропні.

       3. Протималярійні засоби якого типу застосовуються для індивідуальної химиопрофилактики малярії?

А. Діючі на первинні тканинні форми плазмодія. Б. Гематошизотропні. В. Діючі на вторинні тканинні форми плазмодія. Г. Гамотропні.

       4. Протималярійні засоби якого типу застосовуються для суспільної хіміопрофілактики малярії?

А. Діючі на первинні тканинні форми плазмодія. Б. Гематошизотропні. В. Діючі на вторинні тканинні форми плазмодія. Г. Гамотропні.

       5. Протималярійні засоби якого типу застосовуються для хіміопрофілактики рецидивів малярії?

А. Діючі на первинні тканинні форми плазмодія. Б. Гематошизотропні. В. Діючі на вторинні тканинні форми плазмодія. Г. Гамотропні.

       6. Хворому з ранніми проявами сифілісу необхідно призначити хіміотерапевтичне лікування. Яке з названих варто вибрати?

А. Еритроміцин. Б. Тетрациклін. В. Бійохінол. Г. Бензилпеніцилін.

       7. Хворому кандидосепсисом необхідно призначити хіміотерапевтичне лікування. Яку з названих речовин можна використовувати в даному випадку?

А. Ністатин. Б. Клотримазол. В. Амфотерицин. Г. Нитрофунгин.

       8. Хворому аскаридозом був призначений мебендазол. Який режим хіміотерапії вірний?

А. 0,1 однократно. Б. 0,2 2 рази один день. В. 0,1 3 рази протягом двох днів. Г. 0,1 3 рази протягом 6 днів.

Еталонна відповіді до завдань: 1:Г.

 

ОРІЄНТОВНА ОСНОВА ДІЇ ПРИ ВИБОРІ ХІМІОТЕРАПЕВТИЧНИХ ЗАСОБІВ ВУЗЬКОЇ СПРЯМОВАНОСТІ: ПРОТИСПІРОХЕТОЗНИХ, ПРОТИТУБЕРКУЛЬОЗНИХ, ПРОТИПРОТОЗОЙНИХ, ПРОТИМАЛЯРІЙНИХ, ПРОТИГРИБКОВИХ, ПРОТИГЕЛЬМІНТНИХ, ПРОТИВІРУСНИХ.

1.Відповідно до етіології і тяжкості клінічного плину визначите ефект, що потрібно досягти при таких захворюваннях як: сифіліс, туберкульоз, малярія, лямбліоз, амебна дизентерія, цестодоз, нематодоз, аскаридоз, ентеробіоз, дерматомікоз, кандидоз.

2.Назвіть групу (-и), що викликає потрібний ефект.

3.Виберіть придатну речовину з урахуванням токсичності, протимікробної активності, фармакокінетичних властивостей і бажаної лікарської форми.

 

Приклад: кандидоз слизових кишечнику.

1.Придушити чи знищити грибки, що викликали хворобу (фунгицидный чи фунгистатический ефект).

2.Такою дією володіють поліенові антибіотики (нистатин, леворин), похідні імідазолу (миконазол), похідні оксихіноліну (хлорхинальдол)

3.Вибрати нистатин, що володіє низькою токсичністю при прийомі усередину через погану усмоктуваність у кишечнику, випускається в таблетках (усередину в добовій дозі 1,5-2 млн ЕД, у 3-4 прийоми).

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО РОБОТИ СТУДЕНТІВ НА ПРАКТИЧНОМУ ЗАНЯТТІ

I. Перевірка (список препаратів, домашні рецепти) і корекція вихідного рівня (самостійне письмове виконання індивідуальних завдань).

II. Самостійна робота і розбір її результатів.

1.Робота з тестами.

2.Розв‘язування задач.

III. Виписування рецептів за показаннями: туберкульоз, первинний сифіліс, пізні форми сифілісу, триденна малярія, амебіаз, трихомонадоз, лямбліоз, кандидоз, дерматомікоз, нематодоз, цестодоз.

IV. Підсумковий тестовий контроль.

 

ТЕМА 34. ПРИНЦИПИРАЦІОНАЛЬНОЇХІМІОТЕРАПІЇІНФЕКЦІЙНИХЗАХВОРЮВАНЬ.

(для самостійного вивчення)

 

Актуальність теми і мета заняття: див. Введення в розділ.

 

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ І САМОКОРЕКЦІЇ ВИХІДНОГО РІВНЯ ЗНАНЬ-УМІНЬ

       1. Одним з важких поліетіологічних захворювань є сепсис. Який з  приведенних рядів збудників найбільш ймовірний у якості етіологічних факторів?

А. Стафілококи, кишкова паличка, протей, псевдомонади. Б. Коринебактерії, пептококи, пептострептококи, бактероїди. В. Пневмококи, менінгококи, клебсієли, гемофільні палички. Г. Сальмонели, шигели, бруцели, трепонеми.

       2. Септичні стани виникають звичайно як ускладнення локальних гнійних інфекцій. Яка обставина найчастіше є причиною генералізації інфекції?

А. Висока патогенність збудника. Б. Низькі захисні можливості макроорганізму. В. Надмірна запальна реакція. Г. Локальне порушення кровотоку.

       3. Які збудники з перерахованих найчастіше є причиною інфекцій січовивідних шляхів?

А. Тільки коки. Б. Тільки палички. В. Гр+ коки і Гр- палички. Г. Гр- коки і Гр+ палички.

       4. Які збудники з перерахованих найчастіше є причиною інфекцій органів дихання?

А. Тільки коки. Б. Тільки палички. В. Гр+ коки і Гр- палички. Г. Гр- коки і Гр+ палички.

       5. Які з перерахованих збудників не є причиною гнійної анаеробної хірургічної інфекції?

А. Стрептококи. Б. Пептострептококи. В. Пептококи. Г. Бактероїди.

 

Якщо Ви не можете виконати запропоновані задачі звернетеся до підручників:

Пяткин К. Д., Кривошеін Ю. С. Мікробіологія, К. Вища школа 1992 . С. 334.

Слюсарев А. О., Жукова С. В. Біологія. К., Вища школа. 1992. С. 309-351.

 

Еталонні відповіді до завдань: 1:А, 2:Б, 3:В, 4:В, 5:А.

 

Граф логічної структури до теми «Раціональна хіміотерапія»

 

Після засвоєння необхідних базисних знань переходить до наступного (орієнтовна основа дій при підготовці до заняття):

1.Прочитайте теоретичні питання до заняття.

2.Вивчить підручник: Коміссаров І. В. та ін. «Фармакологія: введення у фармако- і хіміотерапію» — Донецьк, «Новий світ», 2004, с. 271-274 і лекцію.

3.Вивчить граф логічної структури алгоритму вибору лікарського засобу.

4.Розв‘яжить задачі для вироблення навичок застосування вивченого матеріалу.

5.У препаратному зошиті складіть список препаратів по формі, що рекомендується.

6.У робочому зошиті випишіть: оксацилін-натрій для лікування стафілококового сепсису, цефотаксим для лікування бацилярного сепсису, гентаміцину сульфат для лікування псевдомонадного сепсису, бензилпеніцилін-натрій для лікування газової гангрени, ко-тримоксазол для лікування пневмонії нез'ясованої етіології, нітроксолін для лікування висхідної інфекції січовивідних шляхів, засоби лікування специфічних захворювань (туберкульозу, сифілісу, малярії, дизентерії, черевного тифу, висипного тифу, скарлатини, дифтерії).

 

Теоретичні питання на підставі яких можливе виконання цільових видів діяльності: Загальні принципи вибору хіміотерапевтичн засобів відповідно до природи збудника, його локалізації в організмі, ваги стану хворого.. Принципи комбінованої хіміотерапії. Препарати: ампіокс, тієнам, олететрін, ко-тримоксазол. Принципи дозування хіміотерапевтичних засобів. Хіміотерапія неспецифічних інфекцій (сепсис, гнійний менінгіт, гематогений остеоміелит і інші важкі захворювання, гнійна хірургічна інфекція різної локалізації і ступеня ваги, захворювання органів дихання, сечі- і жовчовивідних шляхів) до і після бактериологичесного діагнозу. Хіміотерапія основних гострих специфічних інфекцій (тифов, зоонозів, інфекцій шлунково-кишкового тракту).

Навчальні задачі:

       1. Який засіб представляється більш надійним при лікуванні сепсису?

А. Бензилпеніцилін-натрій. Б. Оксацилін-натрій. В. Ампіцилін-натрій. Г. Ампіокс.

       2. Який засіб представляється більш надійним при лікуванні раньової інфекції, викликаної псевдомонадами?

А. Бензилпеніцилін-натрій. Б. Стрептоміцину сульфат. В. Гентаміцину сульфат. Г. Тетрацикліну гідрохлорид.

       3. Якому з перерахованих речовин Ви б віддали перевагу при лікуванні хворого осередковою пневмонією?

А. Бензилпеніциліну-натрію. Б. Еритроміцину. В. Доксицикліну гідрохлориду. Г. Ампіоксу.

       4. Яку комбинацию антибіотиків варто зволіти при післяопераційній гнійній інфекції, що ускладнилася вісцеральним кандидозом?

А. Гентаміцину сульфат і амфотерицин. Б. Цефотаксим і амфотерицин. В. Гентаміцину сульфат і ністатин. Г. Цефотаксим і ністатин.

Еталонні відповіді до завдань: 1:Г.

 

ТЕМА 35. ПРОТИПУХЛИННІ ЗАСОБИ.

(для самостійного вивчення)

 

Актуальність теми: Хіміотерапія пухлин, поряд з хірургічними методами і використанням іонізуючих випромінювань (радіотерапія), відноситься до основних методів лікування в онкології. Ріст кількості цих захворювань, як у зв'язку з погіршенням екологічної обстановки, так і старінням населення, робить цей розділ важливим у системі підготовки практикуючого лікаря.

Ціль (загальна): Уміти використовувати (вибирати і виписувати) засоби лікування пухлинних захворювань.

 

Конкретні цілі

        Уміти:    

1.Інтерпретувати групову приналежність засобів, застосовуваних при пухлинних захворюваннях.

2.Передбачати зміни функцій організму під впливом протипухлинних засобів, відповідно до їх фармакодинаміки і фармакокінетики (у терапевтичних і токсичних дозах)

3.Вибирати бажаний напрямок дії лікарських засобів при пухлинних захворюваннях різного типу.

4.Застосовувати знання про форми випуску, дозах, способах уведення при виписуванні рецептів

 

Після засвоєння необхідних базисних знань переходить до наступного (орієнтована основаа дій при підготовці до заняття):

1.Познайомтеся з теоретичними питаннями до заняття.

2.Вивчить підручник: Коміссаров И. В. і ін. «Фармакологія: введення у фармако- і хіміотерапію» — Донецьк, «Норд-Пресс», 2004, с. 270-271.

3.Вирішить задачі для вироблення навичок застосування вивченого матеріалу.

4.У препаратному зошиті складіть список препаратів по формі, що рекомендується.

5.У робочому зошиті випишіть: циклофосфан для лікування лейкозу.

Теоретичні питання, на підставі яких можливе виконання цільових видів діяльності:

Протипухлинні засоби. Класифікація і загальна характеристика. Механізм дії, показання до застосування, побічна дія алкілювальних цитостатиків (циклофосфан), антиметаболітів (меркаптопурин, цитарабин, метотрексат), антибіотиків (рубоміцину гідрохлорид), антимітотичних алкалоїдів (вінбластин), гормональних речовин (фосфестрол, медротестрон) і блокаторів їх рецепторів (тамоксифен, проскар) . Ускладнення хіміотерапії пухлин, їх профілактика і лікування.

 


Дата добавления: 2018-05-02; просмотров: 214; ЗАКАЗАТЬ РАБОТУ