C) Градуирленген Пирке сынамасы 20 страница



A) пренаталды гипотрофия

B) гемолитикалық ауру резус сәйкессіздік

C) НГА,АВО жүйесі бойынша сәйкессіздік

D) Транзиторлық гипербилирубинемия

E) Ана сүтінен сарғаюдың пайда болуы.

{Правильный ответ}=D

{Сложность}=2

{Учебник}={Шабалов Н.П. Неонатология. С-Петербург, 2006 г.}

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$003

Бала Б., 6 күндік. 2-ші этап нәрестелерді күту бөлімшесіне түсті. Анасы 24 жаста, дені сау, зияндары әдеттері жоқ. Әкесі 25 жасты, дені сау. Осы жүктілік 2-ші. Анасы жүктіліктің 27-ші аптасында ЖРВИ-дің ауыр дәрежесімен ауырған. Уақытынана бұрын 30-ші аптада босанып, салмағы 1490 г., бойы 40 см, орташа дәрежелі асфексиямен ер бала туылды. 3-ші тәулікте МУМТ 12%, сарғаю пайда болды. 7-ші тәулікте интоксикация жоғарлауы және сарғаю синдромы, ОЖЖ зақымдалу симптомына байланысты жағдайы нашарлаған. Сіздің болжамды диагнозаңыз:

A) Транзиторлы гипербилирубинемия

B) Конъгациялық сарғаю

C) Механикалық сарғаю

D) Гемолитикалық сарғаю

E) Белгісіз құрсақішілік инфекция

{Правильный ответ}=E

{Сложность}=2

{Учебник}={Шабалов Н.П. Неонатология. С-Петербург, 2006 г.}

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$004

Нәресте III-ші жүктілік, III-ші босанудан, 38 аптада жүктілік созылмалы фетоплацентарлы жетіспеушіліктен, II-ші дәрежелі анемия фонынды өткен, Апгар шкаласы бойынша 3-4 балл. 2-ші тәулікте адиномия, әлсіздік, құсу, гипотония, рефлекстердің төмендеуі, тыныстың жиілеуі байқалды. Тынысы пуэрильды, сырылдар жоқ. Жүрек тондары аздап тұйықталған. Іштің маңында ісік тәрізді түзіліс пайда болған, кінідіктен геморрагиялық бөлінді байқалған. 2- ші тәуліктің соңында осы симптомдар күшейген. Терінің бозаруы пайда болды. Артериялық қысымы төмендеген. Қай диагнозды жоққа шығарып терапияны бпстау керек ?

A) Нәресте шогы

B) Шок, нәресте анемиясы

C) Шок, анемия, нәрестенің ҚШҰ синдромы

D) Шок, анемия, ҚШҰ синдромы, тыныс жетіспеушілігі

E) Шок, анемия, ҚШҰ синдромы, тыныс жетіспеушілігі және жүрек жетіспеушілігі

{Правильный ответ}=C

{Сложность}=3

{Учебник}={Шабалов Н.П. Неонатология. С-Петербург, 2006 г.}

{Курс}=7

{Семестр}=14

$$$005

Бала IV жүктіліктен, II уақытында босанудан. Босану өзгеріссіз. Бала салмағы 3200. Анасында О(I) қан тобы, резус теріс, балада О(I) қан тобы, резус оң. 1-ші тәуліктің соңында балада дене терісі мен көздің ақ қабығының сарғаюы пайда болды, бауыры + 3,5 см, көк бауыр+1,0 см. Бала әлсізденген Жалпы қан анализі: Нв-100 г/л, эр.-3,0х1012/л, билирубиннің сағат сайын өсуі 10,6 мкмоль/л, жалпы билирубин 345 мкмоль/л. Сіздің біріншілік емдеу тактикаңыз:

A) инфузиялық ем

B) фототерапия

C) қан алмастыру операциясы

D) өт айдау препараттары

E) гемотрансфузия

{Правильный ответ}=C

{Сложность}=3

{Учебник}={Шабалов Н.П. Неонатология. С-Петербург, 2006 г.}

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$006

Нәресте 1ші жүктіліктен, гестациялық мерзімі 42 апта, салмағы 4400 г. Туған кезінде бұғанаүсті және бұғанаасты шұңқырларының, балтыры мен табандарының ісінуі байқалған. Тілі үлкен, даусы қарлыққан, кеңсірігі кең. Нашар емеді. Өмірінің үшінші күні байқалған терісінің орташа сарғаюы 2 апта бойы сақталып келеді. Қан анализінде Эр.3,8х1012 г/л, Нв-148 г/л. Диагнозды анықтау үшін бірінші кезекте қандай лабораторлық зерттеу тағайындау керек?

A) Қандағы қант мөлшерін анықтау

B) Қандағы тиреоидты гормондар мөлшерін анықтау

C) Кариотипті зерттеу

D) Жалпы билирубинді анықтау

E) Ақуыз бен оның фракцияларын анықтау

{Правильный ответ}=B

{Сложность}=3

{Учебник}={Шабалов Н.П. Неонатология. С-Петербург, 2006 г.}

{Курс}=7

{Семестр}=14

$$$001

Баспен келген нәрестенің туылуы кезіңде жұлынның қай бөлігі жиі зақымдалады

A) жоғарғы және ортаңғы мойын

B) төменгі мойын және жоғарғы кеуде

C) жоғарғы және ортаңғы кеуде

D) төменгі кеуде және бел

E) бел және құйымшақ

{Правильный ответ}=A

{Сложность}=1

{Учебник}={Шабалов Н.П. Неонатология. С-Петербург, 2006 г.}

{Курс}=7

{Семестр}=14

$$$002

28 күндік бала, А. ΙΙΙ жүктіліктен, жүктілік кольпит және созылмалы пиелонефрит өршу фонында өткен. ΙΙΙ босану, 35 аптада. Туғандағы салмағы 2000 гр. Туған кездегі жағдайы ΙΙ дәрежелі асфиксияға байланысты ауыр. Алғашқы күннен бастап ентігу, бұлшықет гипотониясы, лоқсу байқалады. Салмақ қосуы нашар. Терісі сарғыш-сұр түсті, ісінген, аяғында склерема. Өкпесінде перкуторлы жауырын сызығы бойынша перкуторлы дыбыстың қысқаруы, аускультативті тынысы әлсіреген, сырылдар жоқ. Жүрек тондары тұйықталған. Кіндік сақинасы суланған, кіндіктен іріңді бөлініс бар. Сіздің алдын­­­­ ала диагнозыңыз?

A) Іріңді омфалит

B) Құрсақішілік пневмония

C) Сепсис, септицемия

D) Сепсис, септикопиемия

E) Шала туған нәрестенің склеремасы

{Правильный ответ}=D

{Сложность}=2

{Учебник}={Шабалов Н.П. Неонатология. С-Петербург, 2006 г.}

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$003

Нәресте К, перзентханадан екінші күні қанағаттанарлық жағдайда шығарылған. Антенаталды және интранаталды кезеңдер асқынусыз. Баланың антропометриясы жетілу мерзіміне сәйкес. Екінші тәуліктің соңында баланың терісінде ұсақ-папулезді, мономорфты, табиғи қыртыстарда басым орналасқан бөртпелер пайда болды. Сәби анда-санда мазасызданады, емуі белсенді, дәреті бұзылмаған Сіздің алдын - ала диагнозыңыз?

A) Нәресте везикулезі

B) Нәресте пемфигусы

C) Баздану

D) Нәресте флегмонасы

E) Нәресте псевдофурункулезі

{Правильный ответ}=C

{Сложность}=2

{Учебник}={Шабалов Н.П. Неонатология. С-Петербург, 2006 г.}

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$004

2 күндік нәресте, 4 жүктіліктен, алғашқы 3 жүктілік ерте мерзімде аяқталған. Босануға 2 күн қалғанда дене температурасы 39С дейін көтеріліп, цистит, бел ауруы байқалған. Объективті: нәресте дене температурасы 38,5С, тері түсі бозғылт, теріде папулезды-розеолезды бөртпе, өкпеде тынысы әлсіреген, крепитациялы сырылдар естіледі. Мойын лимфотүйіндері ұлғайған, бауыры +2см. Анасы ауылда тұрады. Нәрестеге толық зерттеу жүргізілгенге дейін қандай ем тағайындайсыз:

A) эритромицин

B) ампициллин+гентамицин

C) цефазолин+амикацин

D) азитромицин

E) линкомицин

{Правильный ответ}=B

{Сложность}=2

{Учебник}={Шабалов Н.П. Неонатология. С-Петербург, 2006 г.}

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$005

Нәресте Д., туғандағы салмағы 2800гр. Апгар шкаласы бойынша бағалау 3 балл.

Алғашқы реанимациялық шаралар – маскалық жасанды желдендіру, тіке емес массаж жүргізілгеннен соң, нәрестенің тыныс алуы қалпына келді, бірақ брадикардия сақталады. (ЖСЖ 90 рет минутына). Алғашқы ретінде қандай препарат енгізілуі қажет:

A) гидрокортизон     

B) адреналин

C) атропин                 

D) натрий гидрокарбонаты

E) 5% альбумин

{Правильный ответ}=C

{Сложность}=3

{Учебник}={Шабалов Н.П. Неонатология. С-Петербург, 2006 г.}

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$006

Туғаннан соң алғашқы 1 минутта нәрестенің жағдайы ауыр. Жүргізілген эндотрахеалды интубациядан соң, нәрестенің жағдайы жақсармады. Өз бетімен дем алу қалпына келген жоқ. ЖСЖ 40 в минутына. Әрі қарай жүргізу тактикаңыз:

A) маска және қапшық арқылы реанимация жүргізу

B) өкпені жасанды желдендіруді жалғастыру және тіке емес массаж жасау

C) кіндік венасына 0,1 мл адреналин ерітіндісін жіберу

D) реанимациялық шараларды тоқтату

E)  бақылауды жалғастыру

{Правильный ответ}=C

{Сложность}=3

{Учебник}={Шабалов Н.П. Неонатология. С-Петербург, 2006 г.}

{Курс}=7

{Семестр}=14

02_01_03_Пульмонология_каз

 

$$$001

Бала 5 айлық. Қараған кезде жағдайы ауыр. Кеудесінің жұмсақ жерлерінің ішке тартылуы, мұрын желбезегінің желбіреуі, ауызаймақтық цианоз байқалады. ТЖ минутына 60 рет. Перкуторлы: өкпенің үстінде қорабтық реңімен қоса өкпелік дыбыс. Аускультативті: тыныс алу және тыныс шығару кезеңінің бастапқы кезінде көптеген ұсақ көпіршікті және крепитирленген сырылдар. Жалпы қан талдауы: Нb - 118 г/л, Эр - 4,3х1012/л, Лейк - 6,2х109/л, п/я - 1%, с - 30%, э - 3%, л - 58%, м - 8%, СОЭ -15 мм/сағ. Өкпенің рентгенографиясы: өкпе алаңдарының мөлдірлігінің жоғарылағаны байқалады. Сіздің болжам диагнозыңыз?

A) жедел бронхиолит

B) ошақты пневмония

C) обструктивті бронхит

D) созылмалы  бронхит

E) бронх демікпесі

{Дұрыс жауап } = А

{Күрделі} = 1

{Оқулық} = Хабижанов Б.Х., Хамзин С.Х. Педиатрия. Алматы, 2005 г. (каз)

{Курс} = 7

{Семестрі } = 14

 

$$$002

Үш жасар ұл бала. Ауруы дене қызуының жоғарылауымен, басының ауруымен, мұрнынан бөліністің болуымен, құрғақ, бірнеше күннен кейін ылғалданғана бастаған жөтелмен басталған. Қараған кезде баланың жағдайы ауырға жақын. Тері жамылғысының бозғылттығы, мұрын – ерін үшбұрыштығының цианозы, тыныс алу актісіне қосымша бұлшық еттердің қатысуы айқын. Жөтел ылғалды, бірақ қақырық аз. Дене қызуы 37,2°С. Кеуде қуысы бөшке тәрізді кебінген, перкуссия кезінде қорабты дыбыс. Аускультация кезінде тыныс шығарудың ұзаруы фонында – шашыранды құрғақ ысқырықты сырылдар, тыныс алу кезінде орташа көпіршікті ылғалды сырылдар, тыныс шығару айқын ұзарған, ТЖ минутына 48 рет. Сіздің диагнозыңыз?

A) жедел бронхиолит

B) ошақты пневмония

C) обструктивті бронхит

D) созылмалы бронхит

E) бронх демікпесі

{Дұрыс жауап } = С

{Күрделі} = 1

{Оқулық} = Хабижанов Б.Х., Хамзин С.Х. Педиатрия. Алматы, 2005 г. (каз)

{Курс} = 7

{Семестрі } = 14

 

$$$003

Тоғыз жасар балада осыдан екі күн бұрын енжарлық басталды, тәбеті төмендеді, дене қызуы 39,6°С дейін көтерілді, тері жамылғысы жер реңдес бола бастады, оң жақ мықынында ауырсыну пайда болды, қан аралас аз мөлшерде қақырық тастай бастады. Оң жақ жауырнының төменгі аймағында перкуторлық дыбыс тұйықталды, соның тұсында тимпанит, амфорикалық тыныс, сыңғырлаған үнді сырылдар пайда болды. сіздің болжам диагнозыңыз?

A) крупозды пневмония

B) оңжақты жедел бөліктік пневмония

C) өкпенің абсцесі

D) плевраның эмпиемасы

E) буллалар

{Дұрыс жауап } = А

{Күрделі} = 1

{Оқулық} = Хабижанов Б.Х., Хамзин С.Х. Педиатрия. Алматы, 2005 г. (каз)

{Курс} = 7

{Семестрі } = 14

 

$$$004

Бес жасар баланы тексерген кезде төмендегілер анықталды: гайморит, оң жақты бронхоэктаздар, ішкі мүшелердің айнадағыдай орналасуы. Сіздің болжам диагнозыңыз?

A) муковисцидоз

B) Картагенер синдромы

C) өкпенің идиопатиялық гемосидерозы

D) Гудпасчер синдромы

E) Хаммана – Рича синдромы

{Дұрыс жауап } = В

{Күрделі} = 1

{Оқулық} = Хабижанов Б.Х., Хамзин С.Х. Педиатрия. Алматы, 2005 г. (каз)

{Курс} = 7

{Семестрі } = 14

 

$$$005

Он екі жастағы ер бала кенеттен науқастанып қалды, дене қызуы 40,0°С дейін көтерілді, құрғақ жабысқақ жөтел, басының ауыруы пайда болды. Жалпы жағдайы ауыр. Тері жамылғысы «мәрмәрдің» суретімен реңдес бозғылт. Ахлап, ухлеп тыныс алады. ТЖ минутына 32 рет. Кеудесінің оң жағы тыныс алған кезде қалыс қалады. Перкуторлы: оң жағында, жауырнының төменгі тұсында перкуторлық дыбыстың тұйықталуы. Аускультативті: қатқыл тыныс, перкуторлық дыбыстың тұйықталған тұсында әлсіреген, сырылдар жоқ.

Жалпы қан талдауы: Hb – 115 г/л, Лейк – 18,6х109/л, п/я - 10%, с – 57%, э – 1%, л - 23%, м - 9%, СОЭ - 28 мм/сағ. Кеуде қуысының органдарының рентгенограммасында оң жақ өкпенің төменгі бөлігінде гомогенді емес қараюы байқалады. Сол жағында өкпе суретінің күшейгені байқалады. Көкірек қуысының көлеңкесі орта тұста орналасқан. Бұл патологияның емінде негізгілері төмендегілердің қайсысы?

A) антибактериалдық ем

B) вирусқа қарсы ем

C) гормональдық ем

D) витаминдік ем

E) цитостатикалық ем

{Дұрыс жауап } = А

{Күрделі} = 1

{Оқулық} = Хабижанов Б.Х., Хамзин С.Х. Педиатрия. Алматы, 2005 г. (каз)

{Курс} = 7

{Семестрі } = 14

 

$$$006

6 жасар қыз бала. Шағымы ұстаматәрізді жөтел, шуылдаған жөтел. Тұншығу ұстамасы шоколад жегеннен кейін пайда болған. Қараған кезде жағдайы орташа ауыр, тыныс алуы анадайдан естіледі, өкпенің үстінде перкуторлық дыбыс қорабты, ысқырықты сырылдар. Көкірек клеткасының рентгенограммасында – түбірге жақын аймақта бронхөкпелік суреттің күшеюі, мөлдірліктің жоғарылауы, ошақтық көлеңкелер жоқ. Ұстаманы жою үшін төмендегілердің қайсысын тағайындаған мақұл:

А) Адреналин

B) Сальбутамол

С) Кальций глюканаты

D) Мезатон

E) Глюкоза

{Дұрыс жауап } = В

{Күрделі} = 3

{Оқулық} = Хабижанов Б.Х., Хамзин С.Х. Педиатрия. Алматы, 2005 г. (каз)

{Курс} = 7

{Семестрі} = 14

 

$$$007

9 жасар ұл бала тұрақты ұстаматәрізді қақырығы қиын бөлінетін тұрақты жөтелге, ентігуге шағымданып келді. Физикалық дамуы қалыс, саусақтың тырнақ жақ бөлігінде «дабыл таяқшасы», тырнақтарында «сағат әйнегі» тәрізді өзгерістер анықталған. Кеуде клеткасы бөшке тәрізді, іші үлкейген. Муковисцидоз өкпелік түрі деген диагноз қойған.

Бронхтардың дренажын жақсарту үшін қандай дәрілік заттарға аса көңіл бөлінеді?

A) Амброксол

B) Эвкабал бальзам

C) Пертуссин

D) N- ацетилцистеин

E) Мукалтин

{Дұрыс жауап } = D

{Күрделі} = 3

{Оқулық} = Хабижанов Б.Х., Хамзин С.Х. Педиатрия. Алматы, 2005 г. (каз)

{Курс} = 7

{Семестрі} = 14

 

$$$008

13 жасар қыз бала көптен бері (бес ай бойы) жөтелетініне шағымданып келді, физикалық жүктеме кезінде ысқырықты сырылдар. Мұрны жиі бітіп қалады. Дене қызуы қалыпты, мұрын бітелуі. Анасы поллинозбен ауырады. Бірінші кезекте қандай тексерулерді жүргізген мақұл?

A) Спирография

B) Өкпенің рентгенографиясын

C) Бронхография

D) Бронхоскопия

E) Пикфлоуметрия

{Дұрыс жауап } = A

{Күрделі} = 3

{Оқулық} = Хабижанов Б.Х., Хамзин С.Х. Педиатрия. Алматы, 2005 г. (каз)

{Курс} = 7

{Семестрі} = 14

 

$$$009

Бес жастағы баланың дене қызуы түнде 38,7С дейін көтерілген, осы температура 3 тәулік бойы сақталған, әлсіздік, тыныс жиілігі минутына 35 – 36 рет. Қақырықтың баксебіндісінде микоплазмалық инфекция табылған. Осы жағдайда төменде көрсетілген дәрілік заттардың қайсысын тағайындауға болады?

A) Ровамицин

B) Линкомицин

C) Цефтриаксон


Дата добавления: 2018-02-15; просмотров: 273;