У хворого 36 років збільшені ніс, підборіддя, вилиці, великі кисті рук і ступні. Діагностичне припущення?



  1. Мікседема
  2. Акромегалія
  3. Тиреотоксикоз
  4. Синдром Кляйнфельтера
  5. Синдром Дауна

18. У хворого 17 років батьки страждали на алкоголізм. Під час огляду у хворого виявлено сідлоподібний ніс, гетчинсонові зуби, шаблеподібні гомілки. Можливий діагноз?

  1. Мікседема
  2. Базедова хвороба
  3. Уроджений сифіліс
  4. Синдром Іценка-Кушинга
  5. Рахіт

Еталони відповідей: 1С, 2С, 3С, 4D, 5В, 6D, 7D, 8D, 9Е, 10А, 11В, 12D, 13D, 14D, 15В, 16С. 17В.18С.

ТЕМА № 4 «ОГЛЯД І ПАЛЬПАЦІЯ ГРУДНОЇ КЛІТКИ»

1. Назвіть фізіологічні форми грудної клітки:

A. Нормостенічна, емфізематозна

B. Нормостенічна, астенічна

C. Астенічна, паралітична

D. Гіперстенічна, астенічна, кілеподібна

E. Нормостенічна, астенічна, гіперстенічна

2. Назвати патологічні форми грудної клітки:

A. Астенічна, рахітична, гіперстенічна

B. Гіперстенічна, човноподібна, сколіотична

C. Емфізематозна, рахітична, астенічна

D. Емфізематозна, рахітична, паралітична

E. Воронкоподібна, човноподібна, астенічна

Для якої форми грудної клітки характерне збільшення міжреберних проміжків і асиметричне розташування ключиць і лопаток?

  1. Емфізематозної
  2. Паралітичної
  3. Астенічної
  4. Рахітичної
  5. Гіперстенічної

Для якої форми грудної клітки характерне виражене подовження передньо-заднього розміру і наявність “рахітичних чіток”?

  1. Кілеподібної
  2. Паралітичної
  3. Астенічної
  4. Кіфосколіотичної
  5. Емфізематозної

5. Емфізематозна форма грудної клітки спостерігається при:

A. Ексудативному плевриті

B. Гострому бронхіті

C. Туберкульозі легень

D. Бронхіальній астмі

E. Крупозній пневмонії

6. Для кіфосколіотичної грудної клітки характерне скривлення хребта:

  1. У бічному напрямку
  2. Назад
  3. Уперед
  4. Убік і назад
  5. Убік і вперед

7. Збільшення об’єму однієї половини грудної клітки спостерігається при:

  1. Крупозній пневмонії
  2. Ексудативному плевриті
  3. Емфіземі легень
  4. Пневмосклерозі
  5. Ателектазі легені

8. Дихання Біота зустрічається при:

  1. Інсульті
  2. Туберкульозі легень
  3. Серцевій недостатності
  4. Інфаркті легені
  5. Менінгіті

9. Дихання Чейн-Стокса зустрічається при:

  1. Крупозній пневмонії
  2. Бронхіальній астмі
  3. Гострій гіпоксії головного мозку
  4. Інфаркті міокарда
  5. Виразковій хворобі

10. Дихання Куссмауля зустрічається при:

  1. Менінгіті
  2. Туберкульозі легень
  3. Діабетичній комі
  4. Легеневій недостатності
  5. Інсульті

11. Підвищення резистентності грудної клітки спостерігається при:

  1. Емфіземі легень
  2. Туберкульозі легень
  3. Інфаркті міокарда
  4. Гідротораксі
  5. Крупозній пневмонії

12. Посилення голосового тремтіння спостерігається при:

A. Гідротораксі

B. Компресійному ателектазі

C. Емфіземі легень

D. Пневмотораксі

E. Бронхіальній астмі

13. Ослаблення голосового тремтіння спостерігається при:

  1. Гідротораксі
  2. Крупозній пневмонії
  3. Емфіземі легень
  4. Пневмотораксі
  5. Інфаркті легені

14. Голосове тремтіння не визначається при:

  1. Пневмосклерозі
  2. Крупозній пневмонії
  3. Емфіземі легень
  4. Пневмотораксі
  5. Інфаркті легені

 

Еталони відповідей:1Е, 2D, 3В, 4А, 5D, 6D, 7В, 8Е, 9С, 10С, 11А, 12В, 13С. 14D.

 

ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ З ТЕМИ № 4

У хворого напад ядухи. Положення вимушене: сидить, опираючись руками об край ліжка. Голосове тремтіння над легенями ослаблено. Ваше діагностичне припущення?

  1. Емфізема легень
  2. Бронхіальна астма
  3. Дихання Куссмауля
  4. Ателектаз
  5. Дихання Чейн-Стокса

У хворого під час огляду виявлено зменшення правої половини грудної клітки й відставання її в акті дихання. Ваше діагностичне припущення?

  1. Пневмоторакс
  2. Гідроторакс
  3. Емфізема легень
  4. Обтураційний ателектаз
  5. Пневмонія

Грудна клітка асиметрична за рахунок збільшення її правої половини, голосове тремтіння від кута лопатки донизу різко ослаблене. Ваше діагностичне припущення?

  1. Пневмоторакс
  2. Емфізема легень
  3. Ателектаз
  4. Пневмонія
  5. Порожнина в легені

Грудна клітка кілеподібної форми, співвідношення передньо-заднього розміру грудної клітки до його поперечного становить 0,8. В ділянці реберних хрящів визначаються стовщення. Оцініть форму грудної клітки.

  1. Астенічна
  2. Рахітична
  3. Гіперстенічна
  4. Емфізематозна
  5. Паралітична

Права половина грудної клітки збільшена в об’ємі, відстає в акті дихання, її міжреберні проміжки згладжені. Дихання поверхневе, з частотою 32 за хвилину. Пальпаторно: над правою половиною грудної клітки голосове тремтіння не проводиться. Ваше діагностичне припущення?

  1. Пневмоторакс
  2. Емфізема легень
  3. Пневмонія
  4. Ателектаз
  5. Порожнина в легені

Ліва половина грудної клітки хворого відстає в акті дихання, по навколопозвонковій, лопатковій, задньо-, середньо- і передній аксиллярним лініям від п'ятого міжребер’я донизу посилене голосове тремтіння. Ваше діагностичне припущення?

  1. Спадіння легені
  2. Ущільнення легеневої тканини
  3. Скупчення рідини в плевральній порожнині
  4. Скупчення повітря в плевральній порожнині
  5. Порожнина в легені

7. Хворий Б., 23 років, скаржиться на кашель із виділенням іржавого харкотиння, задишку, підвищення температури до 38,5оС. Об'єктивно: лівосторонній рум'янець обличчя, герпетичні висипання на губах. Рухливість лівої половини грудної клітки обмежена; ліворуч у підлопатковій і аксиллярній ділянках посилення голосового тремтіння. Про яке захворювання можна думати?

  1. Вогнищева пневмонія
  2. Крупозна пневмонія (стадія розпалу)
  3. Крупозна пневмонія (початкова стадія)
  4. Абсцес легені
  5. Бронхіальна астма

Хворий В., 56 років, скаржиться на задишку, періодично напади ядухи, що закінчуються кашлем з важко відокремлюваним слизуватим мокротинням. Об'єктивно: грудна клітка збільшена в об’ємі, міжреберні проміжки згладжені, набухання надключичних ямок. Участь у диханні допоміжних дихальних м'язів. Голосове тремтіння ослаблене, проводиться з однаковою силою на симетричних ділянках. Про яке захворювання можна думати?

  1. Хронічний бронхіт
  2. Крупозна пневмонія
  3. Бронхіальна астма
  4. Ексудативний плеврит
  5. Сухий плеврит

Хворий Г., 43 років, скаржиться на напади ядухи. Об'єктивно: положення змушене, сидячи з упором рук об край ліжка, дифузійний ціаноз. Пальпаторно: голосове тремтіння ослаблене на симетричних ділянках грудної клітки. Про яке захворювання можна думати?

  1. Вогнищева пневмонія
  2. Туберкульоз легень
  3. Абсцес легень
  4. Бронхіальна астма
  5. Пневмоторакс

Хворий Ж., 40 років, скаржиться на біль у лівій аксилярній ділянці під час дихання, що підсилюється під час глибокому вдиху. Об'єктивно: грудна клітка еластична, голосове тремтіння проводиться з однаковою силою на симетричних ділянках, не змінено. Про яке захворювання можна думати?

  1. Гострий бронхіт
  2. Хронічний бронхіт
  3. Ексудативний плеврит
  4. Сухий плеврит
  5. Пневмосклероз

11. Хворий 3., 48 років, скаржиться на кашель із виділенням «іржавого» харкотиння, задишку, підвищення температури тіла, пітливість. Об'єктивно: голосове тремтіння посилене в правій підлопатковій ділянці від VII до IX міжреберь’я. Про яке захворювання можна думати?

  1. Крупозна пневмонія (стадія розпалу)
  2. Вогнищева пневмонія
  3. Хронічний бронхіт
  4. Бронхіальна астма

E. Абсцес легені

Хворий К., 58 років, скаржиться на кашель із харкотинням, пітливість, схуднення, відсутність апетиту. Об'єктивно: у правій підключичній ділянці посилення голосового тремтіння. Про яке захворювання можна думати?

  1. Туберкульоз легень

B. Ексудативний плеврит

  1. Крупозна пневмонія
  2. Хронічний бронхіт
  3. Ателектаз легень

Хворий Л., 35 років, скаржиться на задишку з утрудненим вдихом. Об'єктивно: стан середньої важкості, ЧДР 28 за хвилину. Грудна клітка асиметрична за рахунок збільшення правої половини й відставання її в акті дихання, голосове тремтіння праворуч ослаблене, у нижніх відділах праворуч – не проводиться. Про яке захворювання можна думати?

  1. Бронхоектатична хвороба

B. Абсцес легень

  1. Хронічний бронхіт
  2. Ексудативний плеврит

E. Інфаркт легень

Хворий Н., 60 років, скаржиться на зниження апетиту, схудненя, задишку. Об'єктивно: зниженого харчування, дифузійний ціаноз, симптом «барабанних паличок». Права половина грудної клітки відстає в акті дихання, у правій аксилярній ділянці посилене голосове тремтіння. Про яке захворювання можна думати?

  1. Туберкульоз легень
  2. Абсцес легень
  3. Крупозна пневмонія
  4. Бронхіальна астма
  5. Емфізема легень

Хворий Ж., 22 років, скаржиться на біль у лівій половині грудної клітки під час дихання. Об'єктивно: грудна клітка симетрична, під час глибокого дихання її ліва половина відстає в акті дихання. При пальпації визначається помірна болісність у V- VII міжреберь’ях ліворуч, що підсилюється при нахилі тулуба ліворуч, голосове тремтіння не змінене. Про яке захворювання можна думати?

  1. Міжреберний міозит
  2. Абсцес легені
  3. Сухий плеврит
  4. Міжреберна невралгія
  5. Хронічний бронхіт

Хворий В., 60 років, скаржиться на різкий біль у правій половині грудної клітки, що змінюється вираженою задишкою, ядухою. Об'єктивно: дифузійний ціаноз шкірних покривів, задишка змішаного характеру зі ЧДР до 40 за хвилину, збільшення правої половини грудної клітки й відставання її в акті дихання, голосове тремтіння не проводиться. Про яке захворювання можна думати?

  1. Емфізема легень
  2. Пневмосклероз
  3. Пневмоторакс
  4. Гідроторакс
  5. Піоторакс

 

Еталони відповідей:1B, 2D, 3A, 4B, 5A, 6B, 7B, 8C, 9D, 10D, 11A, 12A, 13D, 14B, 15D, 16C.

ТЕМА 5-6 «ПЕРКУСІЯ ЛЕГЕНЬ»

1. Тупий перкуторний звук над легенями свідчить про зміну фізичних властивостей легеневої тканини:

A. Збільшення повітряності

B. Збільшення щільності

C. Зменшення повітряності

D. Зменшення щільності

E. Зниження еластичності

2. Тимпанічний звук над легенями свідчить про зміну фізичних властивостей легеневої тканини:

A. Збільшення повітряності

B. Наявність порожнини

C. Зменшення повітряності

D. Ущільнення легеневої тканини

E. Зниження еластичності

3. Тупий звук виникає при наявності в легенях:

A. Випоту в плевральній порожнині

B. Порожнини в легені

C. Стовщенні плеври

D. Інфільтрації легеневої тканини

E. Збільшення вмісту повітря в легенях

4. Коробковий звук визначається при:

A. Пневмонії

B. Туберкульозі легень

C. Емфіземі легень

D. Гідротораксі

E. Пневмотораксі

5. Притуплений тимпаніт визначається над легенями в усіх випадках, крім:

A. Початкової стадії крупозної пневмонії

B. Вогнищевої пневмонії

C. Набряку легень

D. Інфаркту легень

E.Бронхіальної астми

6. При перкусії грудної клітки визначається звук «тріснутого горщика» у наступному випадку:

A. Пневмогідроторакс

B. Підшкірна емфізема

C. Пневмосклероз

D. Відкритий пневмоторакс

E. Ателектаз легень


Дата добавления: 2018-02-15; просмотров: 673;