C) Градуирленген Пирке сынамасы 32 страница



{Учебник} = Б.Тусіпқалиев.Балалар аурулары: окулық -Ақтөбе, 2012. – 1144 б.

{Курс} = 7

{Семестр} = 14

$$$001

Ыстық көлде жаздық демалыстан кейін 13 жасар науқаста созылмалы безгек, дене салмағының күрт төмендеуі, терісінде кезеңді бөртпелер, бетіндегі айқын эритема, алақаннның майда буындарының ісінуі, қатты таңдайда эпитема, стоматиттің пайда болуы, шашының үдемелі түсуі, ентігу, үнемі құрғақ жөтел. Өкпесінде әлсіреген тыныс, төменгі бөлігінде анық емес ылғалды сырылдар, жүрек үндері тұйық, тахикардия. Жалпы қан анализінде: ЭТЖ жоғарлауы, лейкопения, анемия. Төменде көрсетілген диагноздың ЕҢ ықтималы қайсы?

A) Кавасаки ауруы

B) жүйелі қызыл ноқта

C) түйінді полиартерит

D) ревматикалық безгек, кардит, артрит

E) Вислера - Фанкони аллергиялық субсепсис

{Правильный ответ} = B

{Сложность} = 2

{Учебник} = Б.Тусіпқалиев.Балалар аурулары: окулық -Ақтөбе, 2012. – 1144 б.

{Курс} = 7

{Семестр} = 14

 

$$$002

4 жасар бала, 3 апта бойы жоғары дене қызуымен тізе буындарда таңертеңгілік ауырсыну, теріде кезеңді бөртпелер шағымдармен стационарға түсті. Аурудан 2 аптадан бұрын вирусты инфекцияны өткерген. Отбасында анасында «ревматизм». Қарағанда: бала бозғылт, мәжбүрлі қалыпта, тізе буындары периартикулярлы тіннің ісінуінен және буынға құюдуынан көлем жағынан ұлғайған. Ұстағанда ыстық, пальпацияда және қозғалыста ауырсынады. Мойын омыртқасында ауырсыну, қозғалыстың шектелуі байқалады. Бауыр мен көкбауыр ұлғайған. Зерттегенде: ЭТЖ–50мм/с, Нв–78 г/л, лейкоцитоз–10х109/л. Төменде көрсетілген диагноздардың ЕҢ ықтималы қайсысы?

A) бруцеллез

B) жүйелі қызыл жиег

C) лейкоз

D) ювенильді ревматоидты артрит

E) сепсис

{Правильный ответ} = D

{Сложность} = 2

{Учебник} = Б.Тусіпқалиев.Балалар аурулары: окулық -Ақтөбе, 2012. – 1144 б.

{Курс} = 7

{Семестр} = 14

$$$003

4 жасар бала, 3 апта бойы жоғары дене қызуымен тізе буындарда таңертеңгілік ауырсыну, теріде кезеңді бөртпелер шағымдармен стационарға түсті. Аурудан 2 аптадан бұрын вирусты инфекцияны өткерген. Отбасында анасында «ревматизм». Қарағанда: бала бозғылт, мәжбүрлі қалыпта, тізе буындары периартикулярлы тіннің ісінуінен және буынға құюдуынан көлем жағынан ұлғайған. Ұстағанда ыстық, пальпацияда және қозғалыста ауырсынады. Мойын омыртқасында ауырсыну, қозғалыстың шектелуі байқалады. Бауыр мен көкбауыр ұлғайған. Зерттегенде: ЭТЖ – 50 мм/с, Нв – 78 г/л, лейкоцитоз – 10 х 109/л. Дәрілік препараттың қайсысын бастапқы емге тағайындауға болады?

A) метотрексат, циклоспорин А

B) преднизолон, метипред

C) диклофенак натрий

D) қалыпты адамның иммуноглобулині

E) бактерияға қарсы препараттар

{Правильный ответ} =B

{Сложность} = 3

{Учебник} = Б.Тусіпқалиев.Балалар аурулары: окулық -Ақтөбе, 2012. – 1144 б.

{Курс} = 7

{Семестр} = 14

$$$004

Бала 7 жаста стационарға дене қызуының жоғарлауы, жоғарғы және төменгі аяқ-қолдарының қимылыңың ауырсынуы, бұлшық ет әлсіздігі шағымдарымен түсті. Ата-анасы бұл белгілерді 2 апта бұрын байқаған. Жақында тұмау ауруымен ауырған, мектепте вакцинация алған. Соңғы күндері өз бетімен төсектен тұралмайды, қасықты ұстай алмайды. Жағдайы өте ауыр. Баланың қалпы мәжбүрлі. Периорбитальді аймақта эритема, буындарда эритематозды бөртпелер. Жамбас, балтыр, иық бұлшықеттері – ісінген, тығыздалған, қамыр тәрізді, ауырсынулы, активті қимылдар мүмкін емес. Буындар өзгеріссіз. СОЭ 55 мм/саға. Гаммаглобулин фракцияларының сарысу ферменттерінің (альдолаза, трансаминаза, креатинино-фосфокиназа 0,2 мкмоль/л-ге дейін) жоғарлауы. Диагноз қойылды: Дерматомиозит. Төменде көрсетілген препараттардың қайсысы ЕҢ тиімді?

A) преднизолон

B) циклофосфан

C) метотрексат

D) делагил

E) триамцинолон

{Правильный ответ} =A

{Сложность} = 3

{Учебник} = Б.Тусіпқалиев.Балалар аурулары: окулық -Ақтөбе, 2012. – 1144 б.

{Курс} = 7

{Семестр} = 14

02_02_­каз

Педиатрия 02_

Тема «Фтизиатрия» 02_

$$$001

Туберкулездің химиопрофилактикасында қолданылатын препараттарды атаңыз...

А) изониазид, этамбутол

В) рифампицин, стрептомицин

С) изониазид, фтивазид, метазид

D) этамбутол, канамицин

Е) изониазид, рифампицин

{Правильный ответ}= A

{Сложность}= 1

{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)

{Курс}=7

{Семестр}=14

{Предполагаемое знание тестируемого}= FM

 

***

02_02_­каз

Педиатрия 02_

Тема «Фтизиатрия» 02_

$$$002

Туберкулез ошағындағы инфекцияланған жасөспірімдерді химиопрофилактикалау курсының ұзақтығы?

А) 6 ай

В) 3 ай

С) 4 ай

D) 2 ай

Е) 12 ай

{Правильный ответ}= B

{Сложность}= 1

{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

***

02_02_­каз

Педиатрия 02_

Тема «Фтизиатрия» 02_

$$$003

Қан түкіру себебі?

А) өкпе инфаркті

В) өкпе тамырлары бүтіндігінің зақымдалуы                 

С) аорта аневризмасының өкпеге жарылуы                    

D) өкпе тамырлары өткізгіштігінің жоғарылауы                 

Е) бронх тамырлары аневризмасының жарылуы

{Правильный ответ}= D

{Сложность}= 2

{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

***

02_02_­каз

Педиатрия 02_

Тема «Фтизиатрия» 02_

$$$004

Туберкулин сезімталдығының «Виражы» деген не?

А) 2 ТБ ППД-Л Манту реакциясының оң болуы

В) бұрын оң болған сынаманың гиперергияға айналуы

С) бұрын оң реакцияның өршуі                   

D) жыл сайынғы теріс мәнді сынаманың оңға айналуы                 

Е) жыл сайынғы теріс мәнді реакцияның күдікті болуы

{Правильный ответ}= D

{Сложность}= 2

{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

***

02_02_­каз

Педиатрия 02_

Тема «Фтизиатрия» 02_

$$$005

Туберкулиндиагностиканың негізінде иммунитеттің қандай феномені жатыр?

А) ГЧНТ

В) ГЧЗТ

С) иммунологиялық толеранттылық/

D) аллергия

Е) иммунологиялық есте сақтау

{Правильный ответ}= B

{Сложность}= 2

{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

***

02_02_­каз

Педиатрия 02_

Тема «Фтизиатрия» 02_

$$$006

Инфильтративті туберкулез диагностикасында қолдану тиімді емес...

А) рентгенография                       

В) рентгенотомография                           

С) томография

D) бронхоскопия

Е) бронхография    

{Правильный ответ}= E

{Сложность}= 2

{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

***

02_02_­каз

Педиатрия 02_

Тема «Фтизиатрия» 02_

$$$007

 Терiс анергия бұл…

А) туберкулез өршiген ауруларда реакцияның болмауы

В) инфекцияланбаған сау балаларда реакцияның болмауы

С) сау балалардағы күдiктi реакция

D) дұрыс жүргiзiлмеген сынама кезiндегi реакция               

Е) гиперергиялық реакция

{Правильный ответ}= A

{Сложность}= 2

{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

***

02_02_­каз

Педиатрия 02_

Тема «Фтизиатрия» 02_

$$$008

Кавернозды туберкулездiң қалыптасуының негiзгi себептерi:

А) химиотерапияның негiзгi принциптерiнiң бұзылуы                     

В) дренажды бронхтың зақымдануы        

С) ТМБ-сының дәрiлерге тұрақтылығы                                      

D) қуыс көлемiнiң үлкендiгi                 

Е) туберкулез процессiнiң кеш табылуы

{Правильный ответ}= D

{Сложность}= 3

{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

***

02_02_­каз

Педиатрия 02_

Тема «Фтизиатрия» 02_

$$$009

Фиброзды-кавернозды туберкулезде негізгі өлім себебі:

А) туберкулезді интоксикация                                                     

В) тыныс жетіспеушілігі мен созылмалы өкпе-жүрек жетіспеушілігі

С) өкпеден қан кету                                                      

D) амилоидоз

Е) туберкулездің өршуі

{Правильный ответ}= B

{Сложность}= 3

{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

***

02_02_­каз

Педиатрия 02_

Тема «Фтизиатрия» 02_

$$$0010

Кеуде iшi лимфатүйiндер туберкулезiн қандай аурулардан ажырату қажет?

А) бөлік аралық плеврит, лимфогранулематоз

В) бронхопневмония, бөлік аралық плеврит

С) бронхопневмония, орталық рак

D) бөлік аралық плеврит, саркаидоз

Е) лимфогранулематоз, орталық рак, саркаидоз

{Правильный ответ}= E

{Сложность}= 3

{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

***

02_02_­каз

Педиатрия 02_

Тема «Фтизиатрия» 02_

$$$0011

Фиброзды-кавернозды туберкулездiң профилактикасы:

А) туберкулезге қарсы вакцинациялау және ревакцинациялау

В) “қауiптi” топтағыларға химиопрофилактика жүргiзу

С) әлеуметтiк профилактика                                  

D) санитарлы профилактика

Е) профилактикалы флюорографиялы тексеру

{Правильный ответ}= E

{Сложность}= 3

{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

***

02_02_­каз

Педиатрия 02_

Тема «Фтизиатрия» 02_

$$$0012

Кеуде iшi лимфатүйiндер туберкулезiн қандай аурулардан ажырату қажет?

А) бөлік аралық плеврит, лимфогранулематоз

В) бронхопневмония, бөлік аралық плеврит

С) бронхопневмония, орталық рак

D) бөлік аралық плеврит, саркаидоз

Е) лимфогранулематоз, орталық рак, саркаидоз

{Правильный ответ}= E

{Сложность}= 3

{Учебник}= (Перельман М.И., Корякин В.А., Богодельникова И.В. Туберкулез, М.,2004, Кошечкин В.А., Иванова З.А. Туберкулез: учебное пособие, М., ГЭОТАР-Медиа, 2007)

Фтизиатрия_каз

 

$$$001

Қандай арнайы препаратты 2 айдан кейін тоқтату керек?

A) Изониазид

B) Рифампицин

С) Пиразинамид

D) Стрептомицин

Е) Этамбутол

{Дұрыс жауабы}=D

{Қиындығы}=1

{Оқулық}=(Перельман М.И., Корякин В.А., Богадельникова И.В. Туберкулез -. М., 2004)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$002

Қандай аурумен саркоидоздың I сатысы дифференцирленеді?

A) Диссеминирленген туберкулез

B) Кеуде ішілік лимфа түйіндерінің туберкулезі

C) Ошақты туберкулез

D) Инфильтративті туберкулез

E) Фиброзды – кавернозды туберкулез

{Дұрыс жауабы}=B

{Қиындығы}=1

{Оқулық}=(Муминов Т.А. Туберкулез легких и его дифференциальная диагностика (клинико-рентгенологический атлас). Алматы, 2003 г.)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$003

15 жастағы науқаста проф. тексерісте сол жақ өкпенің жоғарғы бөлігінде ағару алаңымен қатар гомогенді емес қараю анықталды. Туб. контакт болмаған. Қақырықанализінде БК 1+. Сіздің алғашқы диагнозыңыз.

А) бейспецификалық пневмония

B) өкпенің инфильтративті туберкулезі

C) кавернозды туберкулез

D) орталық рак

E) фиброзды-кавернозды туберкулез

{Дұрыс жауабы}= B

{Қиындығы}= 2

{Оқулық}= Фтизиатрия, Перельман М.И., Корякин В.А., М., 1998

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

 

$$$004

Науқас рентгенограммасында көлемді зақым. Кеуде қуысы зақымдалған жаққа ығысқан. Болжам диагноз.

А) туберкулез

B) пневмония

C) ателектаз

D) плеврит

E) туберкулема

{Дұрыс жауабы}= C

{Қиындығы}= 2

{Оқулық}= Фтизиатрия, Перельман М.И., Корякин В.А., М., 1998

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$005

Науқас рентгеногрраммасында көлемді зақым. Кеуде қуысы ығыспаған. Болжам диагноз.

А) туберкулез

B) пневмония

C) ателектаз

D) плеврит

E) туберкулема

{Дұрыс жауабы}= B

{Қиындығы}= 2

{Оқулық}= Фтизиатрия, Перельман М.И., Корякин В.А., М., 1998

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$006

15 жастағы науқаста проф. тексерісте сол жақ өкпенің жоғарғы бөлігінде ағару алаңымен қатар гомогенді емес қараю анықталды. Туб. контакт болмаған. Қақырықанализінде БК 1+. Сіздің алғашқы диагнозыңыз.

А) бейспецификалық пневмония

B) өкпенің инфильтративті туберкулезі

C) кавернозды туберкулез

D) орталық рак

E) фиброзды-кавернозды туберкулез

{Дұрыс жауабы}= B

{Қиындығы}= 2

{Оқулық}= Фтизиатрия, Перельман М.И., Корякин В.А., М., 1998

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$007

Науқас С., 7 жаста. Манту сынамасы 16 мм. Диспансерлік бақылау тобы.

А) IА

B) IБ

C) IВ

D) IIIА

E) IIIБ

{Дұрыс жауабы}= E

{Қиындығы}= 3

{Оқулық}= ҚР ДМ 2007 ж. 3 тамыздағы №466-шы бұйрығы «Туберкулезге қарсы күрес жөніндегі кейбір нұсқаулықтарды бекіту туралы»

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$008

Балада сол өкпенің төменгі жағында инфильтратты гомогенді қараю. Ауру жедел басталған. Қан анализінде айқын лейкоцитоз. Диагноз қойыңыз?

A) Алғашқы туберкулезді кешең, тығыздалу кезеңі

B) Алғашқы туберкулезді кешенді сорылу кезеңі

C) Кеудеішілік лимфабездерінің туберкулезі, қабыну кезеңдері

D) Бейспецификалық пневмония  

E) Өкпенің ошақты туберкулезі

{Дұрыс жауап}=D

{Қиындығы}=3

{Оқулық}= Перельман М.И., Корякин В.А., Богадельникова И.В. Туберкулез - М., 2004.

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$009

Науқаста оң жақ өкпенің жоғарғы бөлігінде дөнгеленген қараю, шеттері тегіс емес бұдыр, ортасында ыдырауы бар:

A) Туберкулома

B) Шеткері ісік    

C) Эхинококк

D) Өкпе кистасы

E) Ошақты туберкулез

{Дұрыс жауап}=B

{Қиындығы}=3

{Оқулық}= Перельман М.И., Корякин В.А., Богадельникова И.В. Туберкулез - М., 2004.

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$010

5 жасар балада интоксикация белгілері, вакцинациядан кейінгі белгі 4 мм, рентгенограммада оң жақ өкпенің жоғарғы бөлігінде инфильтративті қараю. Манту сынамасы – 16 мм. Диагноз қойыңыз.

A) өкпенің ошақты туберкулезі


Дата добавления: 2018-02-15; просмотров: 294;