C) Градуирленген Пирке сынамасы 29 страница



A) Пиелонефрит

B) несептас ауруы

C) жедел  гломерулонефрит нефритикалық  синдроммен

D) жедел  гломерулонефрит нефротикалық  синдроммен

E) интерстициальды нефрит

{Правильный ответ} = D

{Сложность} = 2

{Учебник} = Б.Тусіпқалиев.Балалар аурулары: окулық -Ақтөбе, 2012. – 1144 б.

{Курс} = 7

{Семестр} = 14

 

$$$003

Балаға 9 жас. 2 апта бұрын лакунарлы баспамен ауырған. Бетінде ісік пайда болды. Бас ауыруына шағымданады. Жуықта зәрі “шайылған ет” түсті болған. Жағдайы ауыр. Есі ауыспалы. Клонико-тоникалық құрысу. АҚ-160/100 мм.рт.ст. Пульс-120 рет 1 мин. Диагнозы: Жедел нефритикалық синдром. Эклампсия.Аталған науқасқа тағайындауға болмайды:

A) Гепарин

B) Курантил

C) Преднизолон

D) Резерпин

E) Фуросемид

{Правильный ответ} = C

{Сложность} = 3

{Учебник} = Б.Тусіпқалиев.Балалар аурулары: окулық -Ақтөбе, 2012. – 1144 б.

{Курс} = 7

{Семестр} = 14

 

$$$004

Ұл бала 14 жаста, ауырғанына 4 жыл болды. Нефрологта «Д» тіркеуде тұр. Диета сақтамайды. Қарау кезінде әлсіздікке, айқын бозаруға шағымданады. Есі анық. АД 180/100 мм.рт.ст. Тексергенде: ЖҚА- Нв- 56 г/л, СОЭ-60 мм/час; б/х қанда мочевина-58 мМ/л, қандық азот-111М/л, креатинин 870 мкМ, К+-9,5 мМ/л. Науқасты әрі қарай жүргізуде сіздің тактикаңыз

A) антибактериальді терапия, АПФ ингибиторы

B) преднизолон, цитостатики

C) гипотензивті терапия, шұғыл гемодиализ бөлімшесіне ауыстыру

D) соматикалық бөлімінде терапияны жалғастыру

E) диуретикалық терапия, преднизолон, цитостатиктер

{Правильный ответ} = C

{Сложность} = 3

{Учебник} = Б.Тусіпқалиев.Балалар аурулары: окулық -Ақтөбе, 2012. – 1144 б.

{Курс} = 7

{Семестр} = 14

 

$$$005

Бала, 5 жаста әке-шешесі баласының тәбетінің жоқтығына және қабақтарында, бетінде, жыныс ағзаларында, бел аймағында дамып келе жатқан ісінулердің артуына шағымданды. Бала әлсіз, терісі бозғылт, құрғақ, шаштары сынғыш, күңгірттенген, полигиповитаминоздың белгілері, асцит, гидроторакс, біраз гепатомегалия бар. Қан талдауында: жалпы белок-40 г/л, альбуминдер-10г/л, холестерин - 7,0ммоль/л, қалдықты азот - 65 ммоль/л. Зәр талдауында: протеинурия - 3,5г/тәулігіне, олигурия, салыстырмалы салмағы - 1,026-1,030. Диагнозы: нефротиккалық синдром, белсенді сатысы, ауыр, жедел ағымды, жедел бүйрек жетімсіздігі. Диуретиктердің қайсысын қолданған пайдалы?

A) верошпирон

B) лазикс

C) урегит

D) триампур

E) гипотиазид

{Правильный ответ} = B

{Сложность} = 3

{Учебник} = Б.Тусіпқалиев.Балалар аурулары: окулық -Ақтөбе, 2012. – 1144 б.

{Курс} = 7

{Семестр} = 14

02_01_08_Гематология

 

$$$ 001

5 жасар балада вирустық инфекциядан соң геморрагиялық синдром пайда болды. Клиникалық: геморрагиялық синдром өте көп петехиалдық бөртпемен және мұрынынан қан кетулермен байқалып отыр. ЖҚА – Нв – 90 г/л, эр№ - 3,0 млн, т/к – 0,9, тромбоциттер – 20 мың, лейкоциттер – 4,5 мың.; л/ф: эоз. - 3%, т/я-58%, л-37%, м-2%, ЭТЖ – 6 мм/сағ. Қандай қосымша зерттеулер керек?

A) қан ұйю уақыты, қан ағу ұзақтығы

B) эритроциттердің диаметрін анықтау

C) эритроциттердің осматикалық резистентігін

D)миелограмма

E) Джонсона-Прайса қысық

{Дұрыс жауап}= A

{Күрделі}= 3

{Оқулық}= Шабалов Н.П. «Детские болезни», 2007ж

{Курс}= 7

{Семестрі}= 14

 

$$$ 002

Баланың әкесінде гемофилия А, шешесі сау. Осы ата-анадан гемофилиямен ауыратын баланың туу ықтималдығы (1-тәулікте):

A)0 %

B)25 %

C)50 %

D)75 %

E)100 %

{Дұрыс жауап}= A

{Күрделі}= 3

{Оқулық}= Шабалов Н.П. «Детские болезни», 2007ж

{Курс}= 7

{Семестрі}= 14

 

$$$ 003

5 жасар ұл санындағы жарадан тиылмай қан кетуіне байланысты ауруханаға түсті. Өмір анамнезінен: өз жасына сай өсіп-дамыған. Тексергенде: аяғында тері астында бірнеше гематомалар бар, ұстағанда ауырсынады. Сол тізе буыны үлкейген, деформациясы бар, қимылы шектелген. Буынды ұстағанда ауырады, қимылда ауыру сезімі күшейді. Басқа ағзалар жағынан өзгерістер жоқ. ЖҚА: эр. – 2,3 млн, Нв – 68 г/л, т/к-0,7, тромбоциттер – 230 мың, лейкоциттер – 5,3 мың.; л/ф: т/я-1%, с –34%, лимф. –56 %, мон. -7%, эоз. -2%, ЭТЖ – 15 мм/сағ. VІІІ фактор деңгейі 20%, ІХ - 80%. Сіздің диагнозыңыз:

А) гемофилия А

В) гемофилия В

С) гемофилия С

D) гемофилия D

Е) гемофилия Е

{Дұрыс жауап}= A

{Күрделі}= 2

{Оқулық}= Шабалов Н.П. «Детские болезни», 2007ж

{Курс}= 7

{Семестрі}= 14

 

$$$ 004

3 жасар қыз бала келесі шағымдармен түсті: әлсіздік, басы айналу, тісі түсу, терісі құрғақ. Анасы баласының топырақ жейтінін айтады. Бала әлеуметтік қолайсыз отбасынан. Дерт анамнезі: соңғы 3 айда бала топырақ жей бастаған. Тексергенде –бала әлсіз, шашы құрғақ, сынғыш, тері түсі өте бозғылт, құрғақ. Койлонихия (қасық тәрізді тырнақ), хейлит, стоматит байқалады. Бұлшықет гипотониясы айқын. Жүрек үндері тұйық, ырғақты, тахикардия. ЖҚС: Нв – 30 г/л, эр – 1,2 млн, тромбоциттер – 420 мың, ретикулоциттер 2%, ЭТЖ – 8 мм/сағ. Қандай қосымша зерттеулер керек?

A) Қан сарсуының темірі, темір байланыстырушы қабылеті

B) Қан сарсуының темірі, қан ұйю уақыты

C) Қан сарсуының темірі, қан ағу ұзақтығы

D) Қан сарсуының темірі, миелограмма

E) Қан сарсуының темірі, қан ұю ретракциясы

{Дұрыс жауап}= A

{Күрделі}= 3

{Оқулық}= Шабалов Н.П. «Детские болезни», 2007ж

{Курс}= 7

{Семестрі}= 14

 

$$$ 005

7 айлық бала сарғаю, бозғылттық, тәбетінің төмендеуімен келіп түсті. Тексергенде: бозғылдық пен сарғыштық өте айқын. Жүрек ұшында систоликалық шу анық естіледі, бауыры + 3,0 см, ал көк бауыры +4,0 см. ЭҚА – эр. - 1,87 мың, Нв- 51 г/л, т/к-0,8, ретикулоциттер – 49 ‰, тр. - 312 мың, ЭТЖ – 10 мм/сағ, лейк. – 10 мың, л/ф: т/я-1%, с- 26%, лимф. - 62%, мон.-8%, эоз. - 2%, қан жағындысында – анизо-пойкилоцитоз, микросфероциттер едәуір. Эритроциттердің орта диаметрі – 3,78-4,4 мкм. Биохимиясы – жалпы билирубин – 40,5 мкмоль/л, тікелей емесі – 35 мкмоль/л. Қандай ем тағайындайсыз?

A) эрит.масса

B)гепадиф

C) темір препаратары

D)мезатон

E) вит. В12

{Дұрыс жауап}= A

{Күрделі}= 3

{Оқулық}= Шабалов Н.П. «Детские болезни», 2007ж

{Курс}= 7

{Семестрі}= 14

 

$$$ 006

Темір тапшылық анемияға шеткі қанның көрсеткіштігінің қандай өзгерістері тән:

A) гипохромды, микроцитарлы

B) гиперхромды, макроцитарлы

C) нормохромды, макроцитарлы

D) гиперхромды микроцитарлы

E) гипохромды, макроцитарлы

{Дұрыс жауап}= A

{Күрделі}= 1

{Оқулық}= Шабалов Н.П. «Детские болезни», 2007ж

{Курс}= 7

{Семестрі}= 12

 

$$$ 007

Анемия диагноз қоюға болатын гемоглобин деңгейі:

A) ≤ 120 г/л

B) ≤ 110 г/л

C) ≤ 130 г/л

D) ≤ 115 г/л

E) ≤ 125 г/л

{Дұрыс жауап}= В

{Күрделі}= 1

{Оқулық}= Шабалов Н.П. «Детские болезни», 2007ж

{Курс}= 7

{Семестрі}= 12

 

$$$ 008

9 жасар бала, шағымдары - әлсіздік, аяқ-қолдарында геморрагиялық бөртпелер. Ауырғанына 3 ай шамасы, вирустық инфекция қайталана береді, шеткі лимфа түйіндері үлкейген, көкірек рентгені суретінде – кеудеаралығы кеңейген. Тексергенде – барлық топтағы лимфа түйіндері үлкейген, оң өкпесінің төменгі бөлігінде тынысы әлсіреген. Бауыры + 6,0 см, көк бауыры - + 7,0 см. ЖҚС – Нв-92г/л, тромб. – бірен-саран, лейкоциттер – 292 мың, бласттар - 92%. Миелограмма: барлық өскіндер тежелген, тоталды бластық метаплазия. Ем тактикасы:

A)индукция

B)консолидация

C)интенсификация

D) симптоматикалық

E) қолдайтын емдеу

{Дұрыс жауап}= A

{Күрделі}= 3

{Оқулық}= Шабалов Н.П. «Детские болезни», 2007ж

{Курс}= 7

{Семестрі}= 14

 

$$$ 009

Ер жеткен 14 жастағы бала, ес-түссіз бөлімшеге түскен. Объективті: тері түсі боз, оң санында гематома бар. Оң шынтақ буыны үлкейген және оң тізе буыны бүгілмейді. ЖҚА: Нв – 109 г/л, эр – 3,4 млн, т/к -0,9, тромбоциттер – 250 мың, л – 5,6 мың, л/ф: т- 6 %, с/я-78 %, л - 14%, м - 2%. Коагулограммада - VІІІ фактор – 6 %. Қанаққыштық гематомдық типті, АЧТВ жоғары. Диагноз?

А) Стюарт дерті

В) Бернар-Сулье синдромы

С) Гланцман тромбоастениясы

D Виллебранд дерті

Е) гемофилия

{Дұрыс жауап}= E

{Күрделі}= 2

{Оқулық}= Шабалов Н.П. «Детские болезни», 2007ж

{Курс}= 7

{Семестрі}= 14

 

$$$ 010

5 жасар балада вирустық инфекциядан соң геморрагиялық синдром пайда болды. Клиникалық: геморрагиялық синдром өте көп петехиалдық бөртпемен және мұрынынан қан кетулермен байқалып отыр. ЖҚА – Нв – 90 г/л, эр№ - 3,0 млн, т/к – 0,9, тромбоциттер – 20 мың, лейкоциттер – 4,5 мың.; л/ф: эоз. - 3%, т/я-58%, л-37%, м-2%, ЭТЖ – 6 мм/сағ. Сіздің диагнозыңыз:

А) апластикалық анемия

В) Бернар-Сулье синдромы

С) идиопатиялық тромбоцитопениялық пурпура

D) жедел лейкоз

Е) тромбоцитопатия

{Дұрыс жауап}= C

{Күрделі}= 2

{Оқулық}= Шабалов Н.П. «Детские болезни», 2007ж

{Курс}= 7

{Семестрі}= 14

 

$$$ 011

Анасының айтуынша, 4 жасар баласының тәбеті төмендеп, тамақты таңдауы бұзылған (саз балшық, бор жегісі келеді), салмағы төмендеген. Баланы қарап-тексергенде – арық, тері түсі бозғылт, құрғақ, шашы өңсіз, тіліндегі емізікшелері тегістелген. Бала жылауық. ЖҚА – Нв-65 г/л, эр.-2,5 млн, т/к – 0,7, тромб. – 250 мың, л-6,5 мың.; л/ф: э-4%, т/я-49%, л/ф-37%, м-2%, ЭТЖ- 8мм/сағ. Сіздің диагнозыңыз:

А) апластикалық анемия

В) теміртапшылық анемия

С) гистиоцитоз

D гемолитикалық анемия

Е) талассемия

{Дұрыс жауап}= В

{Күрделі}= 2

{Оқулық}= Шабалов Н.П. «Детские болезни», 2007ж

{Курс}= 7

{Семестрі}= 14

 

$$$ 012

5 жасар қыз бала дәрігерге көрінуге әкелді. Анасы баласында оқтын-оқтын болатын аз мөлшердегі мұрын қанауына шағымданады. Бұл баланың 3,5 жасынан басталған және анасы аяқтарында көгерулердің болуын да ескертеді. Соңғы 2 аптада мұрын қанаулары жиілей бастаған, жақында ЖРВИ-мен ауырып, аспирин қабылдаған. ЖҚА – Нв-125г/л, эр. 3,5 млн, ц/п – 0,95, тромб.-250 мың, л – 6,5 мың; л/ф: э- 9%, т-49%, л/ф-37%, м-2%, ЭТЖ – 8 мм/сағ. Сіздің диагнозыңыз:

А) гемофилия

В) идиопатиялық тромбоцитопениялық пурпура

С) гистиоцитоз

D жедел лейкоз

Е) тромбоцитопатия

{Дұрыс жауап}= E

{Күрделі}= 2

{Оқулық}= Шабалов Н.П. «Детские болезни», 2007ж

{Курс}= 7

{Семестрі}= 14

Каз

Педиатрия 02_

Тема «Детские болезни» 01_

Подтема «Гематология» 08_

Вариант

$$$001

Гемофилия А-ның клиникалық көрінісі қай фактордың жетіспеушілігіне байланысты?

A) VIII фактор

B) IX фактор

C) XI фактор

D) V фактор

E) VII фактор

{{Правильный ответ}= A

{Сложность}= 1

{Учебник}= (Детские болезни: учеб./ред.А.А.Баранов.-2-еизд.,испр.и доп.-М.:ГЭОТАР-Медиа,2012.-1008с.)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$002

ЖРВИ-мен ауырған 6 айлық баланы қарағанда, учаскелік педиатр терінің бозаруына мән берген. Бауыры мен көкбауыры ұлғаймаған. ЖҚА-де: Hb – 95 г/л, эритроциттер – 3,3х1012/л, түстік көрсеткіш – 0,8, полихроматофилия айқын, анизоцитоз. Балада қай анемия байқалады:

A) ақуыз тапшылықты

B) витамин тапшылықты

C) темір тапшылықты

D) гемолитикалық

E) апластикалық

{{Правильный ответ}= C

{Сложность}= 2

{Учебник}= (Детские болезни: учеб./ред.А.А.Баранов.-2-еизд.,испр.и доп.-М.:ГЭОТАР-Медиа,2012.-1008с.)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$003

Қыз бала 12 жаста. ЖРВИ-ден кейін қан кетудің петехиалды-дақты түрімен жүретін геморрагиялық синдром дамыған: мұрыннан және қызыл иектен қан кетулер, денедегі көгерулер. ЖҚА-де: Нв – 98 г/л, эритроцит – 3,0х1012/л, тромбоцит – 18х109/л, лейкоцит – 7,2х109/л, т/я - 2%, с/я - 60%, э - 5%, л - 26%, м - 7%, ЭТЖ – 5 мм/сағ. Миелограммада: жасушалы, полиморфты суйек кемігі, бласттық клеткалер – 2%, нейтрофилді өсінді – 62%, эозонофилді өсінді – 4%, лимфоцит – 5%, эритроидты өсінді – 27%, мегакариоциттер – 120 миелокариоциттерге 1, тромбоциттердің бөлінуі бұзылмаған. Сіздің диагнозыңыз:

A) геморрагиялық васкулит

B) идиопатиялық тромбоцитопениялық пурпура

C) гемофилия

D) лейкоз

E) апластикалық анемия

{{Правильный ответ}= B

{Сложность}= 2

{Учебник}= (Детские болезни: учеб./ред.А.А.Баранов.-2-еизд.,испр.и доп.-М.:ГЭОТАР-Медиа,2012.-1008с.)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$004

Науқас П., 10 жаста. Бөлімшеге мұрыннан қан ағумен түсті. Анамнезінде: 2 апта бұрын ЖРВИ-мен ауырғаны анықталды. Қарағанда көп мөлшерлі геморрагиялық синдром әр түрлі көлемді экхимоздармен; бетте, мойын және қолда петехиалды элементтермен сипатталады. Мұрын жолдарында қан сіңген мақта. Перифериялық лимфа түйіндері ұлғаймаған. Гепатоспленомегалия жоқ. ЖҚА-де: Нв – 101 г/л, эритроцит – 3,2х1012/л, тромбоцит – 12х109/л, лейкоцит – 6,4х109/л, т/я - 2%, с/я - 59%, э - 3%, л - 28%, м - 8%, ЭТЖ - 5 мм/сағ. Диагноз: ИТП. Гормоналды терапия алдында, қандай қосымша зерттеу жүргізесіз:

A) коагулограмма

B) трепанобиопсия

C) миелограмма

D) агрегатограмма

E) қанның биохимиялық анализі

{Правильный ответ}= C

{Сложность}= 3

{Учебник}= (Детские болезни: учеб./ред.А.А.Баранов.-2-еизд.,испр.и доп.-М.:ГЭОТАР-Медиа,2012.-1008с.)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$005

Қыз бала 5 жаста. ЖРВИ-мен ауырған соң, 3 аптадан кейін мұрыннан қан кеткен, кеудесі мен аяқ-қолында көгеру байқалды. ЖҚА-де: тромбоциттер саны 20х109/л-ге дейін төмендеген. Миелограммада – мегакариоциттерден тромбоциттердің бөлінуі айқын. Диагнозы: Идиопатиялық тромбоцитопениялық пурпура, ылғалды форма, жедел ағымды. Сіздің емдеу жоспарыңыз:

A) аминокапронды қышқыл, ұю факторларын енгізу

B) аминокапронды қышқыл, адроксон, дицинон, преднизолон

C) аминокапрондық қышқыл, адроксон, аспирин

D) тромбоконцентратты құю

E) гепарин, курантил, антигистаминдер

{{Правильный ответ}= B

{Сложность}= 3

{Учебник}= (Детские болезни: учеб./ред.А.А.Баранов.-2-еизд.,испр.и доп.-М.:ГЭОТАР-Медиа,2012.-1008с.)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$006

Балаға 4 жас. Жағдайы ауыр. Танаудан көп мөлшерде қан кеткен. Ақшыл. Дене терісінде, аяғында жаппай симметриялық емес геморрагиялық бөртпе, полиморфты, полихромды. Пульс минутына 100 рет. Көк бауыр +1,0 см. Қан анализінде: Нв – 92 г/л, эр. - 2,7х1012/л, лейк. - 4,5х109/л, тромб. - 15х1097/л, с/я - 68%, л - 32%, СОЭ – 18 мм/сағ., Дьюке бойынша қан кету ұзақтығы - 15 мин., қан ұюы - 3 мин. 40 секунд. Балаға Идиопатиялық тромбоцитопениялық теңбіл, ылғалды түрі диагнозы қойылған. Осы баланы емдеуге тағайындалады:

A) гепарин

B) антигемофилді плазма

C) преднизолон

D) аспирин

E) метотрексат

{Правильный ответ}= C

{Сложность}= 3

{Учебник}= (Детские болезни: учеб./ред.А.А.Баранов.-2-еизд.,испр.и доп.-М.:ГЭОТАР-Медиа,2012.-1008с.)

{Курс}=7

{Семестр}=14

 

$$$001

 Геморрагиялық васкулитте тамыр қабырғасы зақымдалуының негізгі факторы болып табылады:


Дата добавления: 2018-02-15; просмотров: 346;