Найбільш частий варіант хронічного гастриту у дітей?



A. аутоімунний

B. бактеріальний гелікобактер-Aсоційований

C. змішана форма з ознаками аутоімунного та інфекційного гастриту

D. хімічний (рефлюкс-Dастрит)

Е. атрофічний

19.      Больовий синдром при хронічному гастриті характеризується:

A. періодичним нападоподібним болем у животі

B. ниючим монотонним, часто постійним болем або болем,
що з'являється після їди

C. «голодним», нічним чи «пізнім» болем

D. «раннім» болем, що досягає значної інтенсивності

Е. постійний нападоподібний біль

20. Які з диспептичних проявів не характерні для хронічного гастриту,
перебіг якого супроводжується підвищеною секрецією:

A. печія

B. схильність до запору

C. нудота

D. відрижка «тухлим»

Е. відрижка кислим

21. Назвіть два найінформативніші методи діагностики хронічного гастриту:

A. рентгенологічне дослідження

B. ендоскопічне дослідження

C. гістологічне дослідження

D. тепловізійне дослідження

Е. ультразвуковий

22. Для вникнення переносу гелікобактерної інфекції ендоскопічною
апаратурою обов'язкове оброблення ендоскопа:

A. стерильною водою

B. водно-мильним розчином

C. 2% розчином глутаральдегіду

D. 70% етиловим спиртом

Е. хлором

23. Який з цитологічних методів діагностики гелікобактерної інфекції
називають «золотим стандартом»:

A. з уреазою

B. гістологічний

C. бактеріологічний

D. імуноферментний

Е. мазки-відбитки

24. Яке дослідження необхідно провести при хронічному гастриті,
крім ендоскопічного чи морфологічного:

A. рентгенологічне

B. рН-метричне

C. електрогастрографічне

D. тепловізійне

Е. ультразвукове

Антацидом, що всмоктується, є:

A. вікалін

B. альмагель

C. натрію гідрокарбонат

D. фосфалюгель

Е. всі відповіді вірні

26. Антацидом, що не всмоктується, є:

A. кальцію карбонат

B. магнію карбонат

C. палена магнезія

D. вентер

Е. дистильована вода

27. Навіть препарат, який не підсилює репаративну регенерацію слизової
оболонки шлунка:

A. метилурацил

B. метаклопрамід

C. оксиферискорбон

D. гефарніл

Е. обліпихова олія

28. Назвіть препарат, який не має антигелікобактерної активності:

A. пілорид

B. хелікоцин

C. бускопан

D. гастростат

Е. амоксіцилін

29. Назвіть препарат, який не має антигелікобактерної активності:

A. де-нол

B. метронідазол

C. мотиліум

D. амоксицилін

Е. кларитроміцин

30. Найбільш ефективним способом ерадикації гелікобактерної
інфекції при хронічному гастриті
є:

A. монотерапія

B. одночасне використання двох препаратів

C. потрійна терапія

D. квадротерапія

Е.монотерапія ,а потім квадротерапія

31. Препарат, що не має замісної дії при зниженій кислотності шлункового соку:

A. бетацид

B. абомін

C. мезим-форте

D. ацидин-пепсин

Е. всі відповіді невірні

Провідний клінічний синдром при виразковій хворобі?

A.больовий

B. диспептичний

C. астеновегетативний

D. диенцефальний

Е. регургітації

33. Больовий синдром при локалізації виразки в шлунку характеризується:

A. «голодним» болем

B. нічним болем
C.«раннім» болем
D. «пізнім» болем

Е. постійним болем

34. Патогномонічний для виразки дванадцятипалої кишки
диспептичний симптом:

A. нудота

B. блювання

C. відрижка їжею

D. печія

Е. відрижка повітрям

35. Найбільш часте ускладнення виразкової хвороби:

A. шлунково-кишкова кровотеча

B. стеноз воротаря

C. прорив виразки

D. пенетраця

Е. всі відповіді вірні

Препарат, що не є блокатором Н-2-рецепторів гістаміну?

A. гістодил

B. ранітидин

C. квамател

D. гастроцепін

Е. правильної відповіді немає

37. Препарат, що не є інгібітором протонного насосу:

A. омез

B. орнатол

C. лосек

D. аксид

Е. ланзап

38. При внутрішньошлунковій рН-метриї показник рН в ділянці тіла 1,2.
Який характер кислотоутворення:

A. гіперхлоргідрія

B. середньої інтенсивності

C. нормохлоргідрія

D. гіпохлоргідрія

Е. порушень немає

39. До прямих рентгенологічних ознак пілоростенозу не належить:

A. форма воротаря у вигляді «дзьоба»

B. подовження пілоричного каналу до 10—30 мм

C. збільшення газового пухиря шлунка

D. симптом «пунктирної лінії» у подовженому пілоричному каналі

Е. правильної відповіді немає

40. До деформації шлунка не належать:

A. каскадний шлунок

B. шлунок у вигляді «піскового годинника»

C. шлунок у формі равлика

D. дивертикул шлунка

Е. правильної відповіді немає

ВІДПОВІДІ

1-D; 2-D; 3-C; 4-A; 5-C; 6-D; 7-D; 8-B; 9-B;

10-D; 11-A,D; 12-C; 13-C; 14-A, г; 15-D; 16-D; 17-C; 18-B; 19-B;

20-D; 21-B,C; 22-C; 23-B; 24-B; 25-C; 26-D; 27-B; 28-C; 29-C;

30-C; 31-C; 32-A; 33-C; 34-D; 35-A; 36-D; 37-D; 38-A; 39-C;

40-D.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ 3

1. Яке з зазначених захворювань спричинене порушенням моторики
кишечнику?

A. хронічний ентерит

B. хронічний коліт

C. синдром подразненого кишечнику

D. хвороба Крона

Е. вірної відповіді немає

2. Який з чинників не має значення в патогенезі синдрому
подразненого кишечнику?

A. інфекційний

B. психоемоційний

C. аліментарний

D. алергічний

Е. спланхноптоз

3. Який з наведених клінічних варіантів синдрому подразненого кишечнику
не передбачений класифікацією?

A. переважно з запором

B. переважно з проносом

C. переважно з болем у животі і метеоризмом

D. переважно з ознаками хронічної інтоксикації.             

Е. вірної відповіді немає

4. Який метод дослідження дозволяє диференціювати хронічний коліт
від синдрому подразненого кишечнику?

A. ректороманоскопія

B. іригографія

C. гістологічне дослідження

D. електрогастрографіяЕ.
Е. ультразвуковий

5. Метод лікування, який не застосовують при синдромі
подразненого кишечнику:

A. психорефлексотерапія

B. дієтичне харчування

C. фізіотерапія

D. антибактеріальна терапія

Е. дуфалак

6. Препарат, який не використовують при лікуванні хворих з синдромом
подразненого кишечнику, що супроводжується запором:

A. мотиліум

B. корінь солодки

C. карболен

D. глаксена

Е. дуфалак

7. Препарат, який не використовують при лікуванні хворих з синдромом
подразненого кишечнику, що супроводжується проносом:

A. імодіум

B. шкірка граната

C. настійка звіробою

D. настійка ревеню.

Е.вірної відповіді немає                            

8. Діагноз хронічного коліту верифікують при поєднанні характерних
клінічних симптомів з результатами:

A. іригографії

B. ректороманоскопії

C. колоноскопи

D. гістологічного дослідження

Е. ультразвукового дослідження

9. Для хронічного невиразкового коліту не характерні:

A. хронічна інтоксикація

B. порушення випорожнення

C. болючість під часи пальпації сигмоподібної ободової кишки

D. виражений і стійкий гем околіт

Е. всі відповіді вірні

10. При хронічному невиразковому коліті не застосовують:

A. препарати групи салазосульфапірину

B. нітрофуранові препарати

C. антибіотики

D. препарати налідиксової кислоти

Е не.використовують все вище перераховане  

11. Фактором ризику виникнення неспецифічного виразкового коліту не є:

A. спадкова схильність

B. порушення режиму і характеру харчування

C. психічна травма

D. сенсибілізація різними видами антигенів

Е. все вище перераховане

12. До ланок патогенезу неспецифічного виразкового коліту не належать:

A. дисбактеріоз

B. аутоімунні процеси

C. порушення мікроциркуляції в слизовій оболонці

D. гіпофункція кори надниркових залоз

Е. вірної відповіді немає


Дата добавления: 2018-10-26; просмотров: 57; ЗАКАЗАТЬ РАБОТУ